Praha Jeruzalém

Itamar Eichner z Yedioth Ahronot: I když Biden, pokud bude zvolen, nemusí být pro Izrael tak špatný jako Obama, další 4 roky nebudou procházkou růžovým sadem.

Autor: Eitan Divinsky, 5.11.2020 23:32

Itamar Eichner z Yedioth Ahronot dnes (čtvrtek 11. listopadu) zveřejnil článek, který pojednává o výhodách a nevýhodách možné Bidenovy administrativy a jejích vztazích k Izraeli. Eichner poukázal na to, že zatímco naděje Demokratické strany relativně srdečných vztahů s premiérem Netanjahuem má docela dlouhou historii, sehráli Demokraté důležitou roli při přijímání protiosadnické rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2334 23. prosince 2016 jako jejich „rozloučení“ těsně před tím, než se ujal svého úřadu Trump.

I vzhledem k tomu, že se hlasy v řadě klíčových států včetně Nevady, Pensylvánie, Severní Karolíny a Gruzie se stále ještě počítají, Eichner uvedl, že Biden se pravděpodobně nejprve zaměří na nápravu koronavirové krize a občanských nepokojů v Americe a až pak se pokusí „přinést mír na Střední Východ“. Poukázal ovšem na to, že řada vysokých diplomatů z Obamovy éry s velmi nehvězdnými záznamy směrem k Izraeli, by pravděpodobně v jeho administrativě obsadila vyšší posty.

Eichner konkrétně jmenoval Bidenovu návštěvu Izraele v březnu 2010, během níž bývalý ministr výstavby Eli Yishai oznámil schválení 1600 bytových jednotek v jeruzalémské čtvrti Ramat Shlomo – to bude trnem v oku Bidenovy administrativy. Tento krok byl vnímán jako pokus izraelské vlády podkopat Bidenovo postavení.

Zpráva New York Times z roku 2010 uvádí, že zatímco Biden zahájil svou návštěvu „prosazováním„ absolutního, úplného a nepoškozeného závazku k bezpečnosti Izraele“ Obamovou administrativou, tak už  do konce tohoto dne měl tón pana Bidena velmi odlišný zvuk. Vydal prohlášení odsuzující „podstatu a načasování oznámení“ o výstavbě a dodal, že: „jednostranné kroky přijaté kteroukoli stranou nemohou předjímat výsledek jednání o otázkách trvalého statutu,“ s tvrzením, že Yishaiovo oznámení „šlo proti konstruktivní diskusi, kterou tady v Izraeli vedl.“

Eichner dále uvedl, že Netanjahuův projev před americkým kongresem v roce 2015, vyzývající vůdce Kongresu, aby požadovali změny Obamovy íránské jaderné dohody, může být hnisavou ranou v myslích takových Bidenových spolupracovníků, jako je bývalá americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová a velvyslanec USA v Izraeli Dan Shapiro.

Eichner svůj článek uzavírá konstatováním, že zatímco „Bidenův přístup k americko-izraelským vztahům může být vnímán za vyrovnanější, ty izraelské kroky, které jsou považovány vůči americkým zájmům v regionu za kontraproduktivní, jako je rozšiřování osad a odmítnutí „dvoustátního řešení“, už neprojdou mlčky a bez povšimnutí. „V Bidenově táboře je vůči Netanjahuovi stále spousta hněvu, a to kvůli jeho přístupu k záležitosti Obama versus Trump,“ upozorňuje pisatel pro Yedioth Aharonot.

06.11.2020 09:56 Daniel Žingor242Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News