Praha Jeruzalém

Jak by jednala Bidenova administrativa v klíčových otázkách týkajících se Izraele?

„Je to dobré pro Židy?“ – tato otázka byla položena na tolika místech a tolikrát, že se stala pointou. Odpověď, aplikovaná na potenciální Bidenovu správu, bohužel není příliš veselá.

Po čtyřech letech těšení se z příznivé Trumpovy administrativy, která je pravděpodobně nejvíce proizraelskou v historii USA, vidí Izrael, že se nad ním stahují mračna, což je důvod, proč nejmenovaní izraelští představitelé říkají „mohlo to být i horší“ – přinejmenším Senát Kongresu Spojených států zůstane totiž pravděpodobně republikánský.

Faktem je, že i když si izraelská vláda a její američtí příznivci přejí, aby americká podpora Izraele zůstala bipartisanká, Demokratická strana se od Izraele již několik let vzdaluje.

Co by tedy Bidenova administrativa znamenala pro Izrael?

 

1. Írán

Připravte se na to, že USA opět vstoupí do íránské jaderné dohody z roku 2015 – slovy prezidenta Donalda Trumpa „nejhorší dohoda, která kdy byla vyjednána“, podle níž bylo Íránu umožněno udržet si jadernou infrastrukturu, pokračovat v obohacování uranu a pokračovat ve výzkumu a vývoji. Premiér Netanjahu před dohodou varoval a 3. března 2015 Kongresu řekl, že „íránský režim je stejně radikální jako kdykoli předtím“.

Navzdory důkazům, že Trump a Netanjahu měli pravdu, včetně velkého množství usvědčujícího materiálu, který Mossad z Íránu získal, Biden uvedl, že se chce k dohodě vrátit. „Záchrana Společného komplexního akčního plánu (známého jako íránská jaderná dhoda) z roku 2015 (JCPOA) je na vrcholu žebříčku priorit Bidenovy zahraniční politiky,“ uvádí Axios.

Bidena podpoří Francie, Německo i Anglie, jelikož všichni dohodu podpoří, protože chtějí s Íránem obchodovat.

Co to znamená pro Izrael? Ajatolláhové s jadernými zbraněmi.

 

2. Arabsko-izraelský konflikt

Trump přinesl revoluční myšlení do arabsko-izraelského konfliktu. Dokonce i New York Times připustil:

„Prezident Trump prosazoval spíše myšlení, které nebylo chápáno jako konvenční a běžné, prosazoval klíčové politické cíle nebo plnil sliby kampaně způsobem, který, jak varovali experti, by mohl vyvolat problémy nebo by se mu jeho přístup mohl nevhodně vrátit. Předvídané katastrofy se nejen neuskutečnily, ale v mnoha případech jeho politika přinesla prokazatelné úspěchy.“

Trumpovým hlavním úspěchem bylo vyvrácení hluboce zakořeněného předpokladu, že mír mezi Izraelem a Araby tzv. prošel Ramalláhem a že až po vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu by mohl židovský stát někdy doufat v normalizaci vztahů s arabskými zeměmi. Trump však Palestince obešel a zprostředkoval tři mírové dohody mezi Izraelem a muslimskými zeměmi.

Je jedno, že Trump dokázal, že jednání bylo dosud špatné, v Bidenově administrativě může Izrael zase očekávat návrat ke starému způsobu myšlení a starému vzoru – výmluv pro Palestince, viny Izraele. Jen před několika měsíci Biden řekl, že Netanjahu „podkopal stabilitu sebeurčení pro Palestince a podkopal naději na životaschopné řešení pro dva státy, jakoukoli šanci, kterou dostane“.

Palestinci nikdy neopustili svůj modus operandi – tzn. neposunuli se ani o krok při vyjednávání se nejnižší hranicí „návratu uprchlíků“, který dokonce izraelská levice označuje jako konec Izraele prostřednictvím demografické přílivové vlny. Poprvé čelili tlaku ze strany Trumpovy administrativy a jednoduše se vzdali všech rozhovorů.

Pod správou Bidena budou znovu posíleni. Biden slíbil, že znovu otevře americký konzulát ve východním Jeruzalémě a misi OOP ve Washingtonu. Jeho kolegyně, Kamala Harrisová, zopakovala tento slib těsně před volbami.

Obamova administrativa, pod kterou Biden sloužil, vyvinula neutuchající tlak na Izrael. Vyvrcholilo to, jak píše jeden z podporovatelů Izraele, „bezdůvodným kopnutím do zubů“, kdy USA odmítly vetovat hlasování Rady bezpečnosti OSN, které prohlásilo přítomnost Izraele v Jeruzalémě a jeho starověké vlasti v Judeji a Samaří za porušení mezinárodního práva.

Vzhledem k tomu, že Palestinci neustoupí a za svou neústupnost dostanou odměny, veškerý tlak padá na Izrael.

Očekávejte, že Bidenova administrativa začne tam, kde Obama přestal.

 

3. Protižidovské prvky

Trumpova administrativa podnikla kroky proti antisemitismu, zejména podepsala v prosinci Výkonný řád boje proti antisemitismu s cílem zaměřit se na židovskou nenávist na akademické půdě. Ačkoli je svými politickými oponenty potupen jako zastánce bílé nadvlády (Biden bez ostychu lhal, když řekl, že Trump „jednou odsoudil bílou nadvládu, neonacisty“), Trump to opakovaně odsoudil.

Očekávejte, že Bidenův Bílý dům povolí nejen anti-izraelské prvky, ale také protižidovské.

Biden nejprve uvítal podporu antisemitky a aktivistky BDS Lindy Sarsourové, která vystoupila na shromáždění muslimských delegátů Demokratického národního shromáždění. Následně se Biden od Sarsourové distancoval, poté následovala omluva arabským a muslimským aktivistům, že tak učinil.

Antisemitská levice se v Kongresu stává hlasitější. Vedou ji mladí jako jsou Ilhan Omarová a Rashida Tlaibová. Přidejte Alexandru Ocasio-Cortezovou po jejím sponzorování zákona, který se pokouší zavázat americkou vojenskou podporu k izraelské dohodě. Jejich pozice roste, když se k nim přidají lidé jako pro-BDS Demokratická kongresmanka Cori Bushová z Missouri.

Ti, kdo tyto demokratické představitele považují jen „za hrstku“, nechápou dobře situaci. Lidí jako Omarová, Tlaibová a jim podobných není málo, jsou efektivními mluvčími pro odpůrce Izraele, antisemitské postoje, které jsou ve straně všudypřítomné, jsou temným proudem, kterého si Demokraté mohli sami všimnout během Demokratického národního shromáždění v roce 2012, když byl Jeruzalém zavrhnut jako hlavního město Izraele na jejich stranickém programu.

Stará garda Demokratické strany se nové vlny bojí. Utiší je v Izraeli a také v dalších otázkách.

Vypůjčeno z Genesis, Izrael si užil za vlády Trumpa čtyři roky hojnosti. Pravděpodobně budou následovat čtyři strastiplné roky pod správou Joa Bidena.

Autor: David Isaac, 5.listopadu 2020

06.11.2020 21:40 Kristýna Kupková705Zdroj: World Israel News