Praha Jeruzalém

Islámský džihád ve čtvrtek oznámil, že pomstí smrt vůdce svého hebronského křídla, Mohameda Sidra (25), jehož zastřelili izraelští vojáci, když kladl odpor při zatýkání. Sidr byl dlouhou dobu na seznamu nejhledanějších teroristů. V době akce již údajně dostal automobil s nímž měl provést pumový útok v Hebronu nebo Jeruzalémě.

Nabíl Abu Rudejnech, výše postavený poradce Jásira Arafata, řekl, že zabití Sidra bylo novým porušením příměří za strany Izraele.

Izrael situaci vnímá jinak – Sidra považoval za „tikající bombu“. Sidr měl na svědomí při různých útocích životy 19 lidí a zranění 82. Byl rovněž za útokem na mezinárodní mírové pozorovatele v březnu 2002, při němž byly dva pozorovatelé zabiti a jeden zraněn. Podle vojenských zdrojů byl Sidr v neustálém kontaktu s damašským centrem Islámského džihádu a plánoval další útoky včetně sebevražedných atentátů. Kvůli svým aktivitám byl dlouho sledován. V roce 2000 byl Sidr propuštěn po dvouletém vězení za členství v Islámském džihádu, rovněž při studiích na polytechnice vedl studentské hnutí Islámského džihádu. Po propuštění začal okamžitě organizovat teroristickou buňku. V roce 2001 jen těsně unikl smrti, když byla na jeho vůz odpálena z vrtulníku raketa.

Speciální protiteroristická jednotka pohraniční policie spolu s jednotkami brigády Nahal ve čtvrtek před úsvitem obklíčily Sidrův dům. Sidr na výzvy vzdát se odpověděl střelbou a házením granátů. Velitel operace nařídil odpálit na dům raketu, která způsobila silný výbuch. Poté, co ustala střelba, se zdálo, že Sidr je mrtev nebo zraněn. Vojáci do domu poslali psa cvičeného na vyhledávání výbušnin, ale Sidr, v tu dobu ještě živý, po psu hodil granát, jehož výbuch jej zřejmě zabil i s oním psem. Když začal trosky domu likvidovat buldozer, nalezli vojáci v ruinách chemikálie, výbušniny a rozbušky, důkaz toho, že dům byl využíván jako výrobna bomb.

15.08.2003 00:00 2