Praha Jeruzalém

„Pokud není Jeruzalém předmětem jednání, nebude ani Trumpův plán předmětem jednání,“ prohlásil v úterý mluvčí Palestinské samosprávy.

Od: World Israel News, 16. dubna 2019

Mluvčí Palestinské samosprávy Nabil Abu Rudeina v úterý řekl izraelským novinářům v Ramalláhu, že dosud nezveřejněný mírový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa „ohrožuje Blízký východ“ a „může zapálit celý region“, informují webové stránky Globes.

Abu Rudeina v komentářích k Trumpovu plánu „dohody století“ obvinil USA z „sabotování poslední šance na dosažení trvalého míru v regionu“ a „vytváření chaosu, nestability a potenciálu pro obnovené násilí“.

Kromě své role mluvčího PA slouží Abu Rudeina jako blízký poradce presidneta PA Mahmúda Abbáse a v minulosti se chlubil odmítáním Trumpova plánu bez ohledu na jeho finální podobu.

V úterý řekl shromážděným novinářům, že plán nezajišťuje založení Palestinského státu, palestinské kontroly nad Jeruzalémem, ani návrat potomků Arabů, kteří opustili Izrael dobrovolně nebo byli vyhnáni během izraelské Války za nezávislost nebo po ní, a které Palestinci označují za „uprchlíky“.

Abu Rudeina také obvinil USA z předsudků a nadržování Izraeli ve vztahu k srážkám daňových příjmů, které PA věnuje na vyplácení stipendií teroristům, kteří zavraždili izraelské civilisty a rodinám teroristů zabitých při spáchání trestných činů. V reakci na toto krácení příjmů snížila PA platy vládních zaměstnanců a bezpečnostních složek, aby pokračovala v placení teroristů a jejich rodin.

Za tímto účelem Abu Rudeina zopakoval hrozbu zastavení bezpečnostní spolupráce s Izraelem na základě snížení těchto daňových příjmů, což vypadalo jako přímá hrozba terorem.

Podle palestinského ministra vězeňských záležitostí Ashrafa al-Ajramiho, pokud by PA neplatila stipendia za teroristické útoky, „zaplatí jim Hamas, Írán a Islámský džihád a to povede pouze ke zhoršení násilí,“ uvedl Globes.

17.04.2019 03:42 Daniel Žingor171Zdroj: World Israel News

Klíčová slova