Praha Jeruzalém

V obavách z násilných protestů muslimů se Bílý dům připravuje na posílení bezpečnosti velvyslanectví po celém světě.

Autor: Elad Benari, 16.4.2019 4:08

Spojené státy odhadují, že zveřejnění takzvané „dohody století“ pro mír mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou (PA) vyprovokuje násilné nepokoje v arabském světě, informovaly Kan 11 news v pondělí.

Podle této zprávy se Američané připravují na ambasádách po celém světě, zejména pak v muslimských zemích, a významně zvyšují bezpečnostní opatření těchto velvyslanectví.

Vedoucí představitel USA řekl: „Doufáme, že oznámíme mírový plán, který bude přijatelný pro obě strany, a který bude schopen do regionu přinést mír, který bude v průběhu času dodržován.“

„Pokud jde o reakce lidí, až bude tento plán zveřejněn, ty nemohou být s jistotou předvídány, ale mohu vám říci, že bereme bezpečnost našich lidí vážně – uděláme vše, co je možné, abychom je udrželi v bezpečí,“ dodal tento představitel.

Zdroj, který je s mírovým plánem obeznámen, v neděli pro Washington Post řekl, že bude zahrnovat praktická zlepšení životů palestinských Arabů, ale je pravděpodobné, že přestane zajišťovat samostatný, zcela suverénní palestinský stát.

Podle Trumpova vyjádření z minulého týdne se očekává, že prezident svůj mírový plán zveřejní, jakmile premiér Benjamin Netanjahu, po svém volebním vítězství, vytvoří koalici. Tito představitelé dodali, že navzdory dosavadní kritice kroků Trumpovy administrativy bude plán vyžadovat kompromisy od obou stran.

16.04.2019 05:10 Daniel Žingor213Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova