Praha Jeruzalém

Studium v Izraeli se stalo mým obrovským snem, již před dokončením střední školy.

Bylo to právě na přelomu druhého a třetího ročníku, kdy jsem se začala velmi zajímat o Izrael a vše, co je s Izraelem jakýmkoli způsobem propojené. Moji rodiče jsou křesťané a učili mě lásce k židovství od mala, ale dříve, než jsem se doopravdy setkala s židovskou kulturou jsem to tak silně nevnímala. Poprvé jsem se s židovstvím seznámila více na semináři izraelských lidových tanců v Brně, kde byli vyučujícími právě učitelé z Izraele. S některými z těchto učitelů jsem se spřátelila

Chvíli poté, jsem se přihlásila do kurzů izraelských tanců a postupně také do kurzů hebrejštiny, izraelského bojového umění krav maga, začala jsem navštěvovat přednášky na židovské obci v Brně a vyhledávat Židovské památky, hlavně synagogy a židovské hřbitovy v České republice. Bavilo mě zkoušet číst staré hebrejské náhrobní kameny na hřbitovech a zkoumat co znamená to, co je na nich napsané, četla jsem knihy o židovství a snažila se dozvídat se o židovské kultuře co nejvíce.

 Tehdy jsem si řekla, že má další studia, nebo práce, nebude zaměřená na zdravotnictví, jak jsem měla původně v plánu.

Přestala jsem toužit po lékařské kariéře

Po maturitě na zdravotnickém lyceu jsem se tedy rozhodla, že svůj dětský sen stát se lékařkou neuskutečním a vydám se naprosto jiným směrem. Zkusila jsem si po maturitě nejprve podat přihlášku na Hebrejskou Univerzitu v Jeruzalémě. To mi však nevyšlo, díky tomu, že při studentském vízu v Izraeli není povolená žádná pracovní činnost a finančně bych to dlouhodobě nezvládla. Hledala jsem tedy další možnosti studia. Nakonec jsem se přihlásila na Univerzitu Palackého v Olomouci na obor Judaistika (Židovská a Izraelská studia) a Žurnalistika. Studium tohoto oboru mě velmi naplňuje a otevírá nové příležitosti. První ročník studia jsem si velmi užila. Prohloubila jsem své znalosti hebrejštiny, začala studovat Biblickou hebrejštinu, aramejštinu, arabštinu a mnoho dalšího. Má touha po studiu v Izraeli však od začátků mých studií v Olomouci stále rostla.

Hledání možností stipendia

Začala jsem se zajímat o možnosti stipendií do Izraele. První stipendium, o které jsem zažádala hned v zimním semestru prvního ročníku bylo stipendium přes akademickou informační agenturu (AIA) v Praze. Poté, co jsem do této agentury dodala všechny potřebné dokumenty  jsem byla odbornou referentkou pozvána na pohovor. U pohovoru byla mimo dvou pracovnic z akademické informační agentury přítomná také pracovnice z izraelské strany.

Nadšení z izraelské strany

Během tohoto pohovoru se mi zdálo, že vše jde tak jak má a že mám šanci stipendium získat. Když mi pracovnice z izraelské strany sdělila, že jsem jeden z nejlepších kandidátů měla jsem obrovskou radost. Problém však nastal v okamžiku, kdy se mě jedna z pracovnic zeptala, z jaké školy mám předchozí titul. Sdělila jsem jí, že jsem teprve v prvním ročníku vysoké školy a díky svému věku jsem samozřejmě neměla možnost studovat vysokou školu dříve.

Jelikož bakalářský titul byl jednou z podmínek pro získání tohoto stipendia, pracovnice mi oznámily, že se na mě budou těšit za dva roky. Z tohoto úsudku jsem byla velmi zklamaná.

Věděla jsem, že chci začít studovat v Izraeli dříve než za dva roky. Hledala jsem dál.

Nečekaný úspěch v Erasmu

 Další možností bylo získání stipendia přes studijní program Erasmus. Podala jsem si přihlášku. Zaslala jsem tedy studijní koordinátorce na své univerzitě životopis a motivační dopis v anglickém jazyce. Dlouhou dobu mi od ní nepřišel žádný email. Vypadalo to, že mi to opět nevyšlo. Začala jsem si říkat, že to tak asi má být.

Jednoho dne v noci, poté co jsem se vrátila z tréninku krav magy, jsem otevřela emailovou schránku, ve které jsem našla nový email. V emailu bylo napsáno:

„Milá kolegyně,

ráda bych Vám sdělila, že jste byla na základě VŘ vyhlášeného naší katedrou vybrána k semestrálnímu pobytu v Izraeli, a to na univerzitě Bar Ilan v Ramat Gan.

Gratuluji Vám k tomuto výsledku.

Prosím, ozvěte se, zda tuto možnost přijímate a také kvůli domluvě dalšího administrativního postupu.“

Tento moment byl jeden z nejšťastnějších momentů v mém životě a otevřel mi zcela novou životní cestu. Nyní začínám svůj druhý semestr na této krásné univerzitě.

14.03.2020 06:12 Karolína Kovaříková268Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova