Praha Jeruzalém

„Izrael se neobrací k obyvatelům žijícím pod Palestinskou samosprávou zády, ale nadále jim poskytuje život zachraňující lékařskou péči,“ uvedla izraelská poslankyně Yifat Shasha-Biton.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 1. července 2020

Izrael dělá pro pomoc Arabům Palestinské samosprávy během koronavirové pandemie víc, než samotná PA, řekla členka Knessetu Yifat Shasha-Biton během zasedání o poskytování lékařské péče obyvatelům PA .

Zvláštní výbor Knessetu pro boj s  koronavirem se sešel v úterý, aby zde projednal řešení pro obyvatele PA, kteří na jsednu stranu potřebují léčbu v izraelských nemocnicích a na druhou, nemohou kvůli pandemii vstoupit do země.

Předsedkyně výboru Shasha-Biton uvedla, že „ve složité realitě, ve které žijeme, máme jako lidské bytosti morální povinnost zachraňovat životy. Izrael se, navzdory skutečnosti, že Palestinská samospráva zvolila cestu, kdy přestala s koordinátorem vládních činností na sporných územích (COGAT) jakkoli spolupracovat, k obyvatelům PA neobrací zády a nadále jim poskytuje život zachraňující lékařskou péči.“

Palestinský výbor pro občanské věci (PCAC), orgán jmenovaný PA a zodpovědný za koordinaci občanských věcí s Izraelem, pozastavil veškerou koordinaci s Izraelem poté, co to v dubnu, v reakci na Izraelem plánované vyhlášení svrchovanosti nad částmi Judeje a Samaří, podle amerického mírového plánu, oznámila PA.

Shasha-Biton dále poznamenala, že Izrael i nadále pomáhá PA v boji proti šíření koronavíru, „a bude vynakládat veškeré úsilí, aby pomáhal i nadále, ale z Palestinské samosprávy nelze sejmout její vlastní zodpovědnost, když zastavila jakoukoli koordinaci a poškodila tak své vlastní obyvatele.“

Omar Yaghi, osmiměsíční chlapec z pásma Gazy s vážným srdečním onemocněním, minulý měsíc, po jednoměsíčním odložení jeho plánované operace v lékařském centru Sheba v Tel HaShomeru v Tel Avivu, zemřel.

Omar měl opustit Gazu kvůli operaci v Shebě 24. května. Tento plán však padl kvůli prohlášení PA, že ukončuje svou koordinaci s Izraelem. PCAC pak odmítla přijmout žádost Omarovy rodiny o cestovní povolení a předložit ji Okresnímu koordinačnímu úřadu IDF (DCO) na přechodu Erez.

Rodina poté kontaktovala organizaci Lékaři pro lidská práva v Izraeli (PHRI). Tato nevládní organizace znovu podala jménem Omara svou žádost – tentokrát přímo do Izraele a obešla tak PA.

Nová žádost byla přijata a operace byla přeplánována na 21. června. Omar však zemřel tři dny před operací, která mu mohla zachránit život.

Člen Knessetu za Společnou arabskou kandidátku Sondos Saleh během zasedání požadoval, aby Izrael „sám převzal veškerou koordinaci – jako ten, kdo odpovídá za hospodářskou, zdravotní a občanskou situaci“.

Major Inbal Maman, vedoucí odboru civilní koordinace COGAT, uvedl, že během koronavirové krize byly schváleny tisíce žádostí Arabů žijících pod PA na lékařské ošetření v Izraeli, a to i přes ukončení koordinace ze strany PA.

Ran Goldstein z PHRI se snažil celou zodpovědnost přenést na Izrael a v reakci na to Šasha-Biton řekla: „je zábavné vidět, že když se vám to hodí, tak by měl nést odpovědnost Izrael.“

IDF převezla do pásma Gazy, přes přechod Kerem Shalom, desítky tun zdravotnického materiálu.

Skrze COGAT byly do Gazy převezeny tisíce testovacích souprav COVID-19 a tisíce sad osobních ochranných pomůcek pro zdravotnický personál (PPE) a spousty dezinfekčního materiálu.

COGAT také koordinoval přístup mnoha lékařům PA na školení pořádaná Izraelci.

03.07.2020 06:07 Daniel Žingor265Zdroj: United with Israel

Klíčová slova