Praha Jeruzalém

Bývalý viceprezident Obamy prohlásil, že má v úmyslu vrátit USA k dohodě, znovu nabudit íránskou ekonomiku a umožnit jeho regionální expanzi.

Autor: Mordechai Sones, 3.11.2020 22:54

Za pár hodin budou volební průzkumy ve Spojených státech jasné a brzy – ať už dnes večer nebo za pár dní, budeme všichni vědět, zda bude úřadující prezident Donald Trump sloužit ještě další čtyři roky, nebo zda to bude demokratický kandidát Joe Biden Buď – což je podle Alona Bena Davida a Raviva Druckera z Channel 13 News‘ scénář, který znepokojuje izraelský obranný establišment.

Biden, který zastával funkci viceprezidenta Baracka Obamy, již dříve uvedl, že má v úmyslu obnovit jadernou dohodu, kterou Obama podepsal – stejnou dohodu, od které Trump během svého působení odstoupil. Návrat Spojených států k jaderné dohodě znovu nastartuje íránskou ekonomiku a umožní Íránu další expanzi v tomto regionu – roky poté, co byla zastavena.

Další, koho by potěšila ztráta demokratického kandidáta a Trumpovo vítězství, je premiér Benjamin Netanjahu. Během Trumpova funkčního období USA přesunuly americké velvyslanectví do Jeruzaléma a dosáhly historických politických dohod – a to je jen pár důvodů, proč dává Netanjahu přednost Trumpovi. Ministr obrany Benny Gantz ve skutečnosti upřednostňuje vítězství Bidena, protože je pro Gantze snazší komunikovat s Bidenovými lidmi.

V tomto okamžiku průzkumy veřejného mínění ukazují na drtivé vítězství Bidena. Pokud je to pravdivý scénář, Trump v lednu opustí Bílý dům a nebude jisté, zda bude úřadující prezident schopen dosáhnout dalších dohod pro Izrael. Jedním z důvodů je to, že dotyčné země, o nichž se tvrdí, že brzy znormalizují své vztahy s Izraelem, to teď ještě nechtějí udělat, protože Bidenova politika je odlišná od té Trumpovy – to by mohlo celý proces poškodit.

Podle minulých prohlášení demokratického kandidáta se zdá, že se Izrael Trumpovy ztráty nemusí obávat. Bidenův vstup do Bílého domu by neobnovil složitý vztah, který mezi Izraelem a Spojenými státy nastal během Obamovy vlády, a Biden již v minulosti řekl, že má sice Netanjahua rád – ale nesouhlasí s jediným jeho slovem.

USA mají mnoho problémů, které je třeba vyřešit před izraelsko-palestinským konfliktem, a sám Biden nemá žádnou velkou touhu najít řešení tohoto problému. Zatímco Obama ve své době jmenoval zvláštního vyslance pro Střední východ, u Bidena je nepravděpodobné, že by tak učinil. Může ovšem odsoudit výstavbu v osadách.

Když ovšem navštívil Izrael v době, kdy byl viceprezidentem, prohlásil Biden, že je sionistaou – a nemusí být Židem, aby jím byl. Řekl, že své děti vychovával v paměti na holocaust, a dal jasně najevo, že na tuto kapitolu historie nesmíme zapomenout. Ještě jako mladý senátor to tu Biden také navštívil a setkal se s premiérkou Goldou Meirovou – ještě před válkou na Jomkippur. Říká premiérovi Netanjahuovi „Bibi“ a zdá se, že jeho politikou je široká podpora Izraele – zejména zachování jeho vojenských výhod.

04.11.2020 05:30 Daniel Žingor249Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova