Praha Jeruzalém

Skupina 140 zákonodárců z obou stran politického spektra tvrdí, že by se nová dohoda s Íránem měla zabývat i jinými hrozbami než jen té jaderné.

Autor: Elad Benari, 11. března 2021, 4:10

Skupina 140 republikánských i demokratických zákonodárců vyzývá Bidenovu administrativu, aby zaujala „komplexní“ přístup k hrozbám, které představuje Írán.

„Vzhledem k tomu, že Bidenova vláda uvažuje o jednáních s Íránem, píšeme, abychom vyjádřili svůj názor obou politických stran a sdíleli, že musíme usilovat o dohodu nebo soubor dohod s Íránem, které budou komplexní povahy, aby řešily celou škálu hrozeb, které Írán pro tento region představuje,“ napsali zákonodárci v dopise zaslaném v úterý ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi a citovaném The Hill.

 

„Jako demokraté a republikáni z celého politického spektra jsme jednotní v prevenci íránské jaderné hrozby a v řešení širokého spektra íránského nepřípustného chování,“ dodali.

Dopis, který zorganizovali demokrat Anthony Brown a republikán Michael Waltz, podepsalo 70 demokratů a 70 republikánů.

Uznáváme, že tu stále existují rozdíly v názorech na to, „co by parametry konečné dohody měly zahrnovat a proces, jak jí bude dosaženo,“ ale dodal, že tu je „dvojstranný konsenzus“ v několika otázkách.

„Tři základní principy – jejich jaderný program, jejich program balistických raket a jejich financování terorismu – musí být řešeny od samého počátku,“ napsali zákonodárci.

 

„V Kongresu panuje shoda v tom, že umožnit jednomu z předních státních sponzorů terorismu získat jadernou zbraň, je nepřijatelné riziko. Uznáváme, že k těmto cílům neexistuje výhradně jediná diplomatická cesta a těšíme se na spolupráci s vámi jako partnery k dožení trvalého míru v regionu, “dodali.

V reakci na odstoupení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od dohody z roku 2015, v květnu 2018, Írán postupně snižoval svůj soulad s ní.

Prezident Joe Biden, který vyjádřil přání vrátit se k dohodě, nedávno přijal nabídku Evropy zprostředkovat rozhovory s Íránem ohledně jaderné dohody z roku 2015.

Írán však návrh odmítl s tvrzením, že „není správný čas“, aby se takové rozhovory konaly.

11.03.2021 05:38 Daniel Žingor169Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova