Praha Jeruzalém

Představitelé obrany o činnosti PA směřující k převzetí oblasti Har Hebron věděli, ale proti vykopání nelegálního tunelu nic neudělali.

Od: Arutz Sheva, 17. března 2021, 18:00

Poblíž izraelských komunit Telem a Adora byl na hoře Hebron vykopán z iniciativy Palestinské samosprávy tunel – video zde.

Arutz Sheva obdržela informace, ukazující na to, že představitelé obrany o stavbě tunelu věděli, ale doposud s tím nic neudělali. Palestinská samospráva Izraeli sdělila, že vykopala vodní kanál, který má pomáhat při zemědělských pracích prováděných arabskými obyvateli v této oblasti.

Oblast, kde byl tunel vykopán, spadá pod izraelskou jurisdikci, ale PA se v ​​této oblasti pokouší převzít půdu různými způsoby, včetně dláždění silnic, vysazování sazenic na skalnatém území a dokonce budováním struktur uvnitř komunit Telem a Adora.

Kancelář ministra obrany tuto záležitost odmítla komentovat a ministerstvo obrany odkázalo Arutz Shevu na civilní správu, která uvedla: „Popsané případy jsou představitelům obrany známy. Aktivity namířené proti nim budou probíhat v souladu s našimi orgány a postupy, podle daných priorit a zvážení situace na místě.“

Bezpečnostní zdroje uvedly, že již byly provedeny donucovací opatření k odstranění 500 stromů, které byly nelegálně vysazeny a také k demolici budov, které byly v Tarkumiya nelegálně postaveny.

Náš zdroj z ministerstva obrany, se kterým jsme mluvili, vyjádřil nad tunelem velké znepokojení. Podle něj není pochyb o tom, že tunel nemá být vodním kanálem a že jeho velikost naznačuje jiný účel.

Yochai Damari, šéf regionální rady Mount Hebron, řekl: „Toto je skandál a do očí bijící selhání vlády. Palestinci si tu staví, na území státu a Oblasti C, které byly určeny pro izraelskou výstavbu, jako kdyby neexistoval žádný zákon ani spravedlnost. Vyvíjíme veškeré úsilí, abychom nelegální činnost sledovali a hlásili, ale s podporou Evropské unie PA nadále pokračuje. Nemůže to být tak, že jsou obyvatelé Har Hebron udušeni a stát Izrael jen stojí stranou. Volal jsem ministrovi obrany, aby využil bezpečnostních sil a civilní správy k tomu, aby tuto záležitost jednoznačně ukončil.“

18.03.2021 05:33 Daniel Žingor404Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova