Praha Jeruzalém

Loď Emerald vlastní řecká společnost Onyx Shipping Ltd., ropná společnost působící jménem syrského podnikatele Luay Mallaha.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 16. března 2021

Izraelské vyšetřování lodi, o které se domnívá, že je příčinou nejhorší ekologické katastrofy, která zasáhla židovský stát za poslední desetiletí, pokračuje a izraelští vládní představitelé varují před vážnými důsledky pro majitele lodi.

Izrael Hayom v úterý uvedly, že o víkendu dorazil do Izraele britský expert na znečištění ropnými látkami. Má tady odebrat vzorky dehtu, aby Izraeli pomohl přivést tento případ před soud.

Panamský tanker s názvem Emerald, který dříve vlastnila libyjská vláda, je izraelskou vládou podezřelý z únorového úniku ropy, který zadehtoval více než 100 mil izraelského pobřeží.

Emerald vlastní řecká společnost Onyx Shipping Ltd., o které izraelská média uvedla, že je ropnou společností působící jménem syrského podnikatele Luay Mallaha.

Po rozborech satelitních snímků a laboratorních testech určila izraelská vláda, že je zdrojem úniku Emerald.

Když k úniku došlo, tanker údajně plul z Íránu do Sýrie. Protože se včak na Írán i Sýrii vztahují mezinárodní sankce, lodě tajně přepravující ropu mezi těmito zeměmi často vypínají sledovací zařízení pro některé části jejich plavby.

Podle izraelské vlády se sledovač polohy Emerald’s vypnul při plavbě přes Perský záliv a Rudé moře. Jeho automatický identifikační systém byl dočasně zapnut během přepravy Suezským průplavem, poté se znovu vypnul, když proplouval kolem Izraele.

„Družice objevily další dvě skvrny mezi Kyprem a Sýrií v oblasti, kde se tato loď plavila,“ uvádí se v prohlášení izraelského ministerstva životního prostředí.

„Plavidlo se znovu vracelo do Íránu, opět „ve tmě“, když vstoupilo do vod Izraele; tak to i zůstalo, dokud nedorazilo do přístavu v Íránu, kde je momentálně zakotveno.“

Přes prohlášení ministryně životního prostředí Gily Gamliel, že šlo o akt „ekologického terorismu“, se izraelští bezpečnostní činitelé domnívají, že byl tento incident neúmyslný.

Nyní, když Izrael dopátral vlastníky lodi, je pravděpodobné, že bude za způsobenou katastrofu usilovat o finanční náhradu.

19.03.2021 05:47 Daniel Žingor279Zdroj: World Israel News