Praha Jeruzalém

Poté, co D. Trump odstřihl PA od americké podpory, plánuje nynější prezident oproti předchozím úrovním dokonce navýšit pomoc UNRWA.

Od: Arutz Sheva, 7. dubna 2021, 20:24

Biden administrativa má v úmyslu obnovit pomoc Agentuře OSN pro pomoc a práci s uprchlíky v Palestině (UNRWA) a další podporu Palestinské samosprávě, kterou Trumpova vláda pozastavila, uvedly Washington Post.

Podle této zprávy má prezident Biden v úmyslu obnovit tok finančních prostředků do UNRWA a může dokonce navýšit objem hotovosti, kterou USA organizaci poskytují.

Administrativa plánuje poskytnout balíček pomoci palestinským Arabům, který bude obsahovat několik vln. První z nich bude zahrnovat 150 milionů USD na financování UNRWA a dalších 75 milionů USD na civilní pomoc Palestinské samosprávě a Pásmu Gazy.

Ve zprávě se rovněž uvádí, že USA o svých plánech poskytovat pomoc PA a UNRWA průběžně informují Izrael.

Ministerstvo zahraničí odpovědělo: „Izrael udržuje intenzivní dialog se Spojenými státy o mnoha otázkách. V této souvislosti USA nastolily obnovení americké pomoci Palestincům a diskutovali jsme jejích dopady na společné zájmy Izraele a USA. Postoj Izraele k UNRWA je, že této organizace ve své současné podobě udržuje konflikt a nepřispívá k jeho řešení. Obnovení pomoci UNRWA by mělo být doprovázeno podstatnými a nezbytnými změnami v povaze, cílech a chování této organizace.“

Bidenova správa byla ohledně svých záměrů zlepšit vztahy s PA otevřená. Nicméně však prezident Biden údajně nemá v úmyslu v blízké budoucnosti do arabsko-izraelského mírového procesu zasahovat a před konfliktem na Středním východě upřednostňuje další otázky zahraniční politiky.

08.04.2021 05:28 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova