Praha Jeruzalém

New Yorker uvádí, že tehdejší premiér se po volební prohře s Bidenem snažil Trumpa přesvědčit, aby zaútočil na Írán. Předseda sboru náčelníků štábů USA údajně tento krok zmařil.

Od: Arutz Sheva Severní Amerika, 16. července 2021, 20:13

Jakmile bylo jasné, že Donald Trump v roce 2020 prohrál volby s Joem Bidenem, snažil se tehdejší premiér Benjamin Netanjahu přesvědčit tehdejšího amerického prezidenta Trumpa, aby zahájil vojenskou akci proti íránskému jadernému programu, uvedl ve čtvrtek časopis New Yorker.

Zpráva uvádí, že Trump „měl kolem sebe okruh protiíránských jestřábů a byl si blízký s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který poté, co bylo jasné, že Trump prohrál volby, rovněž naléhal na jeho administrativu, aby zakročila proti Íránu“.

Na úder proti Íránu údajně naléhali i další vysoce postavení představitelé Trumpovy administrativy, včetně tehdejšího viceprezidenta Mikea Pence a tehdejšího ministra zahraničí Mikea Pompea, ačkoli Trump nutně nechtěl zahájit válku, uvádí New Yorker.

Generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů USA, byl údajně proti a měl Trumpovi říct, že „pokud to uděláte, budete tu mít zk***venou válku“.

Milley se podle New Yorkeru „zapojil do znepokojivé snahy zajistit, aby se Trump v rámci své kampaně, jejímž cílem je zvrátit výsledky voleb v roce 2020 a zůstat u moci, nepouštěl do vojenského konfliktu s Íránem“.

Plány na útok na Írán se mu nakonec podařilo zablokovat po schůzce v Bílém domě na začátku ledna, na níž Trumpův poradce pro národní bezpečnost Robert O’Brien i Pompeo prezidentovi sdělili, že jsou proti vojenskému úderu.

18.07.2021 06:00 Daniel Žingor150Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova