Praha Jeruzalém

OrCam, Percepto AIM, SupPlant a ElectReon jsou oceňovány za kreativní řešení největších světových výzev.

Autor: Abigail Klein Leichman, ISRAEL21c, 11. listopadu 2021

Seznam „nejlepších vynálezů roku 2021“ časopisu TIME uvádí „100 vynálezů, díky nimž je svět lepší, chytřejší a o něco zábavnější“. Čtyři z nich jsou izraelské:

– v kategorii dopravy je to technologie bezdrátového nabíjení vozidel ElectReon

– agrotechnologické řešení SupPlant v kategorii chytřejší zemědělství

– OrCam Read v kategorii přístupnost

– Percepto AIM pro automatizované inspekce v kategorii umělé inteligence

Společnost ElectReon vynalezla technologii bezdrátového nabíjení elektromobilů v silničním provozu pro užitková, veřejná a osobní vozidla. Nabíjecí infrastruktura bezdrátově nabíjí elektromobily na silnici, když jsou v pohybu nebo v klidu. Společnost pracuje na předkomerčních projektech v Německu, Itálii, Švédsku a Izraeli s plány na rozšíření do Severní Ameriky.

Společnost SupPlant využívá senzory ke sledování teploty a vlhkosti plodin a poskytuje zemědělcům ve 14 zemích velmi přesné pokyny k maximalizaci výnosů. V příštím roce se chystá přístup bez senzorů, který je určen pro 450 milionů „drobných“ zemědělců v rozvojovém světě.

OrCam Read je první kapesní zařízení svého druhu s inteligentní kamerou, které bezproblémově čte text z jakéhokoli potištěného povrchu nebo digitální obrazovky. Je určeno pro osoby s mírnou slabozrakostí, únavou ze čtení, potížemi se čtením včetně dyslexie a pro všechny, kdo hltají velké množství textu.

Softwarové řešení Percepto Autonomous Inspection and Monitoring (AIM) pro průmyslové areály využívá drony a roboty k automatizaci inspekcí, reakce na mimořádné události a zabezpečení. Systém Percepto AIM využívají společnosti z žebříčku Fortune 500 po celém světě – od sběru dat až po přehledy a zprávy založené na umělé inteligenci. Aktualizace AIM pro rok 2022 bude představena 17. listopadu a bude obsahovat analýzy poháněné umělou inteligencí pro specifická odvětví, jako je solární průmysl, těžební průmysl, energetika a ropný a plynárenský průmysl.

Pro sestavení seznamu pro rok 2021 požádal TIME o nominace své redaktory a korespondenty z celého světa a také prostřednictvím online přihlášky. TIME poté hodnotil jednotlivé uchazeče na základě faktorů, jako je originalita, kreativita, efektivita, ambice a dopad.

12.11.2021 06:04 Daniel Žingor269Zdroj: United with Israel

Klíčová slova