Praha Jeruzalém

Turecko bude také hostit šéfa Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, který do Ankary přiletí 25. července.

Od: JNS, 21. července 2023

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má 28. července odcestovat na oficiální návštěvu Turecka, potvrdil ve čtvrtek úřad předsedy vlády.

Netanjahu a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánují projednat bilaterální vztahy a kroky ke zlepšení vzájemných vztahů, dodal Erdoganův úřad v prohlášení, přičemž se má jednat o vůbec první setkání obou lídrů.

Od návštěvy Ehuda Olmerta v roce 2008 nenavštívil Turecko žádný izraelský premiér.

Oznámení přišlo jen 24 hodin poté, co marocký král Mohammed VI. pozval Netanjahua na první návštěvu severoafrické země.

Netanjahuova plánovaná cesta do Turecka připadá na stejný týden jako jeho diplomatická návštěva Kypru. Premiér má na středomořský ostrov přiletět 25. července a vrátit se následující den.

Jeruzalém a Ankara oznámily obnovení plných diplomatických styků loni v létě, přičemž tehdejší izraelský premiér Jair Lapid uvedl, že tento krok „přispěje k prohloubení vazeb mezi oběma národy, rozšíření hospodářských, obchodních a kulturních vazeb a posílení regionální stability“.

Před šesti měsíci předala Irit Lillianová Erdoganovi pověřovací listiny a stala se tak první izraelskou velvyslankyní v Turecku od roku 2018.

Přesto mezi oběma zeměmi přetrvávají významné sporné body. Především Hamás si na turecké půdě udržuje své operační velitelství, které využívá k organizování a financování terorismu v Judeji a Samaří.

Zatímco Erdogan v posledních měsících vyhostil z turecké půdy několik členů Hamásu, jeho ministr zahraničí koncem loňského roku znovu potvrdil, že Turecko „nepovažuje Hamás za teroristickou organizaci“.

Začátkem tohoto měsíce turecká kontrarozvědka oznámila, že zadržela sedm údajných agentů Mosadu pro podezření ze špionáže. Podezřelí, kteří měli pasy různých blízkovýchodních zemí, byli údajně členy 56členného týmu, který byl součástí větší sítě.

Očekává se také, že Turecko bude hostit šéfa Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, který má do Ankary přiletět 25. července. S Abbásem bude Erdogan diskutovat o „turecko-palestinských vztazích, nejnovějším vývoji izraelsko-palestinského konfliktu a dalších aktuálních regionálních a mezinárodních otázkách“, uvádí se v Erdoganově prohlášení.

23.07.2023 05:53 Daniel Žingor74Zdroj: United with Israel

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    24. 7. 2023

    Odpovědět

    Velmi zajímavé..

    • Daniel Žingor

      24. 7. 2023

      Odpovědět

      ... přes zásadní vnitřní problémy asi nějak jedou...

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.