Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva vyostřila svůj tón ve vztahu k otevření nového amerického velvyslanectví v Jeruzalémě, které proběhne za pět dní.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

14. května bude dalším „dnem hněvu“ svolaným Palestinci, jestliže se uskuteční oslava, kdy se americký konzulát v Jeruzalémě stane velvyslanectvím v jeho plánovaném termínu, uvedl v úterý vedoucí představitel PLO Ahmad Majdalani.

Jerusalem Post dále citoval Majdalaniho: „14. tohoto měsíce bude obrovský a všelidový den hněvu úplně všude,“ a podle Voice of Palestine (oficiální stanice PA) ze stejného zdroje „Naši lidé vyjádří své odmítnutí s přemístění velvyslanectví do okupovaného Jeruzaléma.“

To, co se v těchto dnech běžně děje, jsou masové pouliční protesty a nepokoje, přičemž některé přechází v násilně střety s izraelskými bezpečnostními sílami na kontrolních stanovištích nebo i jinde.

Podle palestinské stanice Wafa mohou další možné kroky zahrnovat „posílení lidového odporu“, což jsou kódová označení pro teroristické útoky na Izraelce. Palestinci mohou také přednést více žalob proti Izraelcům před Mezinárodní trestní tribunál v Haagu nebo „oživit palestinskou jeruzalémskou obec“, což je zjevná zmínka o pokus PA zasahovat do občanských záležitostí arabských obyvatel Jeruzaléma prostřednictvím Orient House, což je v přímém rozporu s dohodami z Osla. Izrael uzavřel Orient House v roce 2001.

Palestinci zuří od té doby, kdy Trump v prosinci 2017 učinil své historické oznámení. Svými bombastickými výroky hlavní vyjednavač Saeb Erekat řekl, že tím Trump“projevil odhodlání porušovat mezinárodní právo, zničit řešení dvou států a provokovat city palestinského lidu, jakož i všech Arabů, muslimů a křesťanů na celém světě“. Následovala vlna demonstrací v palestinských ulicích a protesty v mnoha muslimských a většinově muslimských zemích.

PA následně prohlásila, že tento krok diskvalifikoval USA z toho, aby byl v mírovém procesu akceptován jako přijatelný partner, a že nepřijme žádný plán, který by jí v tomto ohledu Trumpova administrativa předložila.

Ta nedávno uvedla, že jsou její návrhy téměř hotové a mnohé části z jejich obsahu už byly zveřejněny v médiích, včetně myšlenky, že Izrael bude požádán, aby se vzdal kontroly nad čtyřmi arabskými oblastmi sousedícími s Jeruzalémem a ty by přešly pod palestinskou kontrolou.

Výzva ke „dni hněvu“ by mohla být také viděna jako jen ozvěna postoje, který přijala PA ještě před inaugurací D. Trumpa v lednu 2017, ve vztahu k jeho často vyslovovanému slibu přenést velvyslanectví z Tel Avivu. V té době Mahmúd Abbás uvedl, že pokud by šel prezident Trump touto cestou, „mírový proces na Blízkém východě a dokonce i světový mír by to vrhlo do krize, kterou by nebylo možno zvrátit.“

Hamas, který má ve svém držení pásmo Gazy a vede po měsíce sérii násilných konfrontací na hranicích s Izraelem, které mají vyvrcholit příští týden, nikdy neopusitl postoj, že tento krok (přemístění velvyslanectví do Jeruzaléma) by byl „vyhlášením války všem muslimům. „

09.05.2018 10:05 Daniel Žingor264Zdroj: World Israel News

Klíčová slova