Praha Jeruzalém

Král Bahrajnu řekl OSN, že míru bylo dosaženo výměnou za to, že Izrael „zastaví“ své plány na uplatňování suverenity nad palestinskými sídly, což později povede k založení palestinského státu.

Čelní představitel Bahrajnu ocenil nedávné mírové dohody podepsané s Izraelem a ve středu v OSN řekl, že Bahrajn a Spojené arabské emiráty souhlasily s dohodami výměnou za to, že Izrael ustoupí od uplatňování suverenity nad palestinskými sídly.

„V našem zápalu pro zachování bezpečnosti a stability regionu a jako ztělesnění našeho rozhodného přístupu k otevřenosti a soužití se všemi, jsme oznámili navázání vztahů se Státem Izrael a vyslali jsme civilizovanou zprávu potvrzující, že jsme si vědomi nutnosti spravedlivého míru, protože je nejlepší zárukou budoucnosti všech národů v regionu,“ řekl ve středu Valnému shromáždění OSN král Hamad bin Isa Al Khalifa.

„Při dosahování „historické mírové dohody“ s Izraelem, pod záštitou a za úsilí Spojených států amerických, výměnou za zastavení izraelské anexe palestinských zemí, Spojené arabské emiráty rozšířily možnosti dosažení míru, snížily napětí a poskytly lidem žijícím v regionu nový úhel pohledu pro pochopení skutečností, sblížení a mírového soužití, při zachování své pevné pozice palestinské otázky,“ řekl monarcha.

Král Hamad vyzdvihl USA, Saúdskou Arábii a Egypt a poznamenal, že všichni tři usilovali o mír a stabilitu v této oblasti. Dále pak vyzval k „intenzivnější snaze o ukončení palestinsko-izraelského konfliktu v souladu s dvoustátním řešením.“

Palestinští vůdci označili Abrahamské dohody podepsané v Bílém domě 15. září za „bodnutí do zad“, ale Hamad urážku přešel s tím, že jde o klíčový krok vzhledem k Palestincům.

„Považujeme to za základní kámen pro dosažení spravedlivého a komplexního míru, který povede k nastolení nezávislého palestinského státu, jehož hlavním městem je Východní Jeruzalém,“ uvedl král a uvedl, že základem je stále saúdskoarabská mírová iniciativa. Ta však požadovala, aby arabské státy uznaly Izrael až po dosažení vzniku palestinského státu.

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman ve čtvrtek na konferenci pořádané Jerusalem Post uvedl, že proces uplatňování suverenity nad sídly byl pozastaven, nikoli zastaven.

V úterý předseda vlády Benjamin Netanjahu řekl, že hovořil s nejstarším synem krále Hamada, korunním princem Salmanem bin Hamadem Al Khalifaa, a tento rozhovor popsal jako „vynikající a velmi přátelský“.

„Znovu jsme si zdůraznili zásady Abrahamových dohod a diskutovali jsme o tom, zda a jak bychom mohli dohody obohatit, a tím tento mír proměnit v ekonomický, technologický a turistický.“ O praktických krocích uslyšíte velmi brzy,“ uzavřel Netanjahu.

Autor: Paul Shindman, 25. září 2020

26.09.2020 08:42 Kristýna Kupková417Zdroj: World Israel News

Klíčová slova