Praha Jeruzalém

Noviny Israel Hayom hlásí, že oficiální oznámení o normalizaci vazeb by mohlo přijít již tento víkend.

Autor: Elad Benari, 22.10.2020 1:54

Po měsících úsilí a kontaktů s USA se Súdán rozhodl pro úplnou normalizaci vztahů s Izraelem, uvádí novinky Israel Hayom s odvoláním na představitele, který je s touto problematikou obeznámen.

Podle těchto zpráv se očekává oficiální a veřejné oznámení rozhodnutí příští víkend, pravděpodobně po telefonátu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a Abdelem Fattahem al-Burhanem, předsedou Súdánské rady pro suverenitu.

Během dne ve středu, jak odhalil novinář listu Haaretz Avi Scharf, odletěl přímý a ojedinělý let z Izraele do Chartúmu a poté se vrátil.

Israel Hayom se dozvěděly, že na palubě letu byla izraelská delegace – vysocí představitelé Mosadu a úřadu předsedy vlády. Tito izraelští zástupci se v súdánském hlavním městě setkali se svými protějšky prozatimní vlády. Na konci rozhovorů bylo dosaženo konečné dohody o vzájemném uznání mezi Izraelem a Súdánem.

Zpráva uvádí, že ve středu premiér Benjamin Netanjahu znovu přerušil schůzi koronavirového kabinetu kvůli tomu, co označil za „naléhavou národní potřebu“. Zdá se, že toto přerušení bylo mimo jiné způsobeno novými informacemi na téma Súdán.

Očekávané súdánské prohlášení o uznání Izraele se tedy připojí k historickým dohodám, které již byly podepsány mezi Izraelem, Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem.

Středeční zpráva přichází po Trumpově oznámení začátkem tohoto týdne, že Súdán bude vyškrtnut z amerického seznamu státních sponzorů terorismu výměnou za výplatu odškodnění rodinám amerických obětí terorismu.

Předpokládá se, že zrušení seznamu Súdánu mohlo být předzvěstí jeho normalizace vztahů s Izraelem.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dříve ve středu uvedl, že doufá, že Súdán brzy uzná Izrael.

„Pokračujeme v práci na tom, aby každá země uznala Izrael,“ řekl Pompeo novinářům. „Usilovně s nimi pracujeme na tom, abychom prezentovali, proč je v nejlepším zájmu súdánské vlády učinit toto svrchované rozhodnutí. Doufáme, že to udělají, a doufáme, že to udělají rychle.“

Minulý týden zpravodajské zdroje uvedly, že Spojené státy poskytly súdánskému vedení 24 hodin na rozhodnutí o normalizační dohodě s Izraelem.

Súdánská vláda měla být svolána, aby rozhodla o této otázce, minulý čtvrtek, ale nebylo dosaženo žádného rozhodnutí.

Súdánský premiér Abdallah Hamdok nedávno prohlásil, že normalizace vztahů s Izraelem je „komplikovanou“ otázkou vyžadující širokou debatu ve společnosti.

22.10.2020 06:12 Daniel Žingor229Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova