Praha Jeruzalém

Ministr zahraničí USA hovořil s tím izraelským a řekl mu, že USA věří ve dvoustátní řešení.

Autor: Elad Benari, 22. února 2021 23:16

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí hovořil s ministrem zahraničí Gabim Ashkenazim a řekl mu, že při řešení izraelsko-palestinského konfliktu věří USA ve dvoustátní řešení.

„Bidenova administrativa je přesvědčena, že řešení založené na dvou státech je nejlepším způsobem, jak zajistit budoucnost Izraele jako židovského a demokratického státu, žijícího v míru po boku životaschopného a demokratického palestinského státu,“ řekl podle ministerstva zahraničí Blinken Ashkenazimu během hovoru.

Blinken o rozhovoru tweetoval a napsal: „Dnes to byl skvělý rozhovor s Gabi Ashkenazim, diskutovali jsme o našem partnerství, regionálních výzvách a úsilí Izraele bojovat proti pandemii COVID-19. Spojené státy zůstávají neochvějné ve svém závazku k bezpečnosti Izraele.“

Prohlášení Bidenovy administrativy o podpoře dvoustátního řešení je změnou postoje Trumpovy administrativy k této otázce.

Zatímco bývalý prezident Donald Trump řekl, že si myslí, že řešení založené na dvou státech „funguje nejlépe“, řekl také, že by mu vyhovovalo to, na čem se nakonec obě strany dohodnou.

Trump v loňském roce představil svůj takzvaný mírový plán „Dohodu století“, kterou předseda PA Mahmoud Abbas rychle odmítl s tím, že bude odsunuta do „popelnice dějin“.

Minulé snahy Obamovy vlády o zprostředkování mírové dohody selhaly v roce 2014, kdy PA, v rozporu s podmínkami rozhovorů, jednostranně požádala o členství v mezinárodních organizacích.

23.02.2021 06:11 Daniel Žingor253Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova