Praha Jeruzalém

Komplex byl schopen vyrobit a prodat více než dva miliony litrů prvotřídního vína ročně.

Autor: Donna Rachel Edmunds, World Israel News, 11. října 2021

Na okraji města Yavne byl odhalen obrovský 1 500 let starý průmyslový vinařský komplex. Izraelský úřad pro památky, který lokalitu spravuje, označil nález, který je největším dosud nalezeným místem výroby vína v byzantském období na světě, za „archeologickou senzaci“.

Archeologické vykopávky, při nichž byla lokalita odhalena, probíhaly poslední dva roky a původně byly vyvolány záměrem Izraelského pozemkového úřadu rozšířit město Yavne. To, co archeologové našli, předčilo všechna očekávání: pět masivních otevřených lisů na víno, každý o rozloze 225 metrů čtverečních, obrovské osmiboké kádě na sběr šťávy z hroznů rozdrcených pod nohama, sklady na zrání a prodej vína, a dokonce i hrnčířská dílna s pecemi na vypalování hliněných amfor používaných k uskladnění vína.

Areál byl také pečlivě rozvržen tak, aby usnadňoval pohyb dělníků po staveništi. Celkově byl tento rozsáhlý obchodní provoz schopen vyprodukovat přibližně dva miliony litrů vína ročně.

„Víno z Gazy a Aškelonu bylo považováno za kvalitní značku vína starověkého světa, jejíž pověst se rozšířila široko daleko, trochu podobně jako dnes jaffské pomeranče označují svůj původ a kvalitu z Izraele,“ vysvětlili vedoucí vykopávek Dr. Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv a Dr. Jon Seligman.

„Všichni věděli, že jde o produkt ze Svaté země, a všichni chtěli stále více tohoto vína. Víno dostalo své jméno, když se prodávalo v přístavech v Gaze a Aškelonu.“

Dodali: „Dosud jsou známa další místa, kde se víno vyrábělo, z jižní pobřežní nížiny, ale nyní se zdá, že jsme našli hlavní centrum výroby tohoto prestižního vína. Odtud se komerční množství převáželo do přístavů a poté do celé středomořské pánve.“

Oblast byla tak známá svým výjimečným vínem, že amfory – podlouhlé nádoby, které se na dně zužují – byly známé jako nádoby z Gazy. Na místě byly nalezeny tisíce fragmentů nádob, ale vykopávky odhalily i neporušené exempláře.

Víno bylo ve starověku běžným nápojem pro dospělé i děti, často se míchalo s vodou, částečně proto, že voda nebyla vždy sterilní, a také proto, že zlepšovalo chuť. Pilo se také jako alternativa k vodě. Výroba vína proto mohla být výnosným obchodem. O bohatství obchodníků s vínem v komplexu Yavne svědčí ozdobné výklenky ve tvaru kuželů, které zdobí lisy na víno.

Vykopávky navíc odhalily starší perský lis na víno, starý přibližně 2 300 let. „V Mišně se říká, že po zničení Jeruzaléma se židovské vedení přestěhovalo do Yavne a že mudrci z Yavne žili na vinici a studovali Tóru. Vykopávky ukazují kontinuitu existence vinařství na tomto místě po mnoho staletí,“ komentovali archeologové.

Úřady nález uvítaly jako přínos pro město i izraelský lid. Izraelský úřad pro půdu přislíbil 200 milionů šekelů na pomoc Izraelskému úřadu pro památky, aby mohl lokalitu zachovat pro budoucí generace.

Starosta města Yavne Zvi Gov-Ari řekl: „Působivé nálezy posilují uznání významu města Yavne a jeho slavné minulosti v průběhu dějin. Rozhodli jsme se, že Tel Yavne bude zachováno a bude modernizováno, aby se v budoucnu stalo ústředním bodem cestovního ruchu a vzdělávání. Součástí plánu rozvoje je i most přes toto místo, který umožní další existenci nálezů. Tento typ aktivit ve spolupráci s Izraelským úřadem pro starožitnosti nebyl v rámci jiných projektů v zemi realizován a toto je příležitost poděkovat všem stranám za spolupráci.“

Přestože bude lokalita upravena pro přístup veřejnosti, Izraelský úřad pro starožitnosti, Izraelský pozemkový úřad a obec Yavne pozvaly veřejnost k prohlídce lokality před jejím zakrytím, aby ji ochránily před zimním počasím. Hodinová prohlídka se uskuteční v pátek 15. října. Účast je možná pouze na základě registrace.

12.10.2021 06:47 Daniel Žingor141Zdroj: World Israel News

Klíčová slova