Praha Jeruzalém

Počet židovských návštěvníků letos pravděpodobně přesáhne 40 000, což je počet, který nebyl zaznamenán od zničení Chrámu před 2 000 lety.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 9. prosince 2021

Za tři měsíce od začátku hebrejského roku 5782 v měsíci tišrej (začátek září) vystoupilo na Chrámovou horu více Židů než za celý rok před šesti lety.

V hebrejském roce 5776 (2015-2016) vystoupilo na Chrámovou horu 12 148 Židů. Od té doby počet Židů navštěvujících nejposvátnější místo judaismu stoupá a od začátku současného hebrejského roku na Chrámovou horu vystoupilo již 12 177 Židů.

„Je to úžasná statistika, která ukazuje, jak moc se zintenzivňuje návrat Izraele na Chrámovou horu,“ uvedli ve čtvrtek aktivisté Chrámové hory.

Organizace Yera’e, která údaje předložila, sleduje židovskou přítomnost na Chrámové hoře již sedm let.

Jochaj Sar’el, jeden z dobrovolníků organizace, upozornil na velkou změnu, ke které došlo v návštěvnosti Chrámové hory ve srovnání s rokem 2016.

„Návštěva se stala mnohem pohodlnější. Návštěvníky vítají policisté, ostraha je přísnější, muslimští obtěžovatelé jsou z komplexu odstraněni, návštěvníky při příchodu na horu vítá velká hala a na samotné Chrámové hoře se denně konají modlitby šacharit a mincha a lekce Tóry,“ uvedl.

Organizace věří, že letos padne nový rekord v počtu návštěvníků, který pravděpodobně přesáhne 40 000, „což je množství, které na Chrámovou horu zřejmě nepřišlo od zničení Chrámu“ před dvěma tisíci lety.

Židovští věřící mají při návštěvě Chrámové hory pouze omezený časový a prostorový přístup. V posledních letech však židovské návštěvy místa přesto vzrostly.

10.12.2021 05:52 Daniel Žingor119Zdroj: United with Israel

Klíčová slova