Praha Jeruzalém

SHRUNTÍ: Neskrývaný antisemitismus tuniského prezidenta Kais Saída povzbuzuje tuniské muslimy, aby otevřeně vyjádřili své vlastní antisemitské názory. Tuniské židovské obyvatelstvo je nyní terčem nepřátelství a provokace ze strany svých vlastních krajanů. Za tento stav věcí, nese velkou část odpovědnosti nový prezident. 

Po zvolení do prezidentského úřadu se Saídova kampaň nenávisti vůči Izraeli rozšířila také o tuniské Židy, které nazval zloději. (Za tento výrok se poté omluvil a tvrdil, že byla jeho slova vytržena z kontextu.)

Díky Saídovu vlivu se Tunisko změnilo z neobvykle tolerantní muslimské země na typicky netolerantní muslimskou zemi, která nerespektuje své menšiny. Před několika týdny byl zapálen tuniský kostel a nebezpečí pro Židy se v zemi stupňuje.

Židé žili v Tunisku po tisíce let v relativním míru. V zemi zůstává nyní pouze 1 500 Židů, většina z nich na ostrově Djerba. Tito Židé představují jednu z posledních zbývajících židovských komunit na Středním východě mimo Stát Izrael.

Postoj prezidenta otevřel v tuniské společnosti dveře antisemitismu, který je zde stále běžnější. Předcházející nepřátelství vůči dalekému Izraeli se změnilo v otevřenou nenávist a provokativní akce proti místním Židům. Jinými slovy, antisionismus se ukázal jako antisemitismus.

Lassaad Hajjem, muslimský starosta části Midoun na Djerbě, změnil názvy židovských čtvrtí této oblasti přidáním muslimských jmen. Do názvu menší židovské čtvrti byl přidán „Al-Riad“ a do většího „Al-Suani“. Oba jsou islámskými místy v Saúdské Arábii. Tyto změny si objednal sám starosta a byly již integrovány do oficiálních státních dokumentů a záznamů Wikipedie.

Snad aby si tuniští Židé nemohli nevšimnout tohoto postoje, umístil Hajjem také velký nápis u vchodu do židovských čtvrtí, který zní takto: „Al-Quds [Jeruzalém] je hlavním městem Palestiny“. Nápis uvádí vzdálenost k „Al-Quds“ jako 3 090 kilometrů a zobrazuje palestinskou vlajku.

Starosta Hajjem je členem ennahdské frakce radikálního Muslimského bratrstva. Ve funkci je od srpna 2018. Na antisemitský zásah do správy v oblasti Midoun ale čekal na konec volebního období bývalého tuniského prezidenta Beji Caida Essebsiho. Essebsiho vláda zahrnovala Reného Trabelsiho, židovského člena kabinetu, který sloužil jako ministr cestovního ruchu. Během Essebsiho období bylo zacházení s tuniskými Židy mnohem lepší než dnes.

Po zvolení Kaise Saída, který je známý svým nacionalismem a antisemitismem, využil Lassaad Hajjem nově úrodnou půdu, aby tuniským Židům připomněl, že stále žijí v muslimské zemi.

Autor: Dr. Edy Cohen, 14. března 2021

19.03.2021 20:24 Kristýna Kupková240Zdroj: BESA CENTER

Klíčová slova