Praha Jeruzalém

Antisemitské, antiizraelské a antiamerické nálady v arabském a muslimském tisku po 11. září silně vzrostly. Uvádí to nedávno zveřejněná zpráva Antidefamační ligy.

Zpráva sleduje články, v nichž novináři, komentátoři a významní představitelé oslavovali útoky, vinili Izrael, že únosy letadel zorganizoval, kritizovali americkou politiku, odsuzovali světové vůdce, že svádějí vinu na muslimy a Araby, a tvrdili, že světová média jsou ovládána Židy a sionisty. Předmětem průzkumu byly noviny i internetové stránky, mnohé z nich pod přímou kontrolou vlád jako v Egyptě, Jordánsku, Palestinské autoritě, Sýrii, Íránu, Saúdské Arábii, Kuvajtu, Pákistánu, Libanonu a Kataru.

Příkladem může být článek v jordánském Al-Dustour, kde bylo 13. září napsáno, že Izrael je jediný, kdo má prospěch z těchto krvavých, odporných teroristických operací. A snaží se mít ještě větší prospěch tím, že obviňuje Araby a muslimy, že ten jejich odporný útok spáchali oni. V listu Syrian Times obvinil bývalý šéf egyptské zpravodajské služby Amin Hweidi z útoků Mossad a citoval zdroje, podle nichž stojí Izrael i za anthraxovými útoky v USA.

Mezi články vyjadřujícími radost z útoků vyšlo 16. září prohlášení v egyptském týdeníku Al-Arabi: Jsem šťastný z toho, co se stalo Americe. Jsem šťastný, že zemřelo tolik Američanů. O den později napsal komentátor egyptského opozičního listu Al-Usbu: Ó Bushi, napij se z hořkého kalicha krve svých lidí, abys poznal, že Alláh je spravedlivý!

List Aj-Haját al-Džadída kontrolovaný Palestinskou autonomií nazval Spojené státy 17. září nepřítelem demokratických aspirací arabských národů

28.11.2001 00:00 25Zdroj: ICEJ ČR