Praha Jeruzalém

O víkendu 1. 2. prosince zažil Izrael jednu z nejtěžších sérií bombových útoků za poslední roky. V sobotu zabili dva sebevražední teroristé v centru Jeruzaléma nejméně 10 mladých Židů a více než 180 jich zranili. O den později odpálil jiný Palestinec na svém těle nálož v přeplněném autobuse v Haifě. Zabil 15 lidí a dalších 60 zranil.

Útok v centru Jeruzaléma se odehrál na náměstí Zion Square křižovatce pěší zóny Ben Jehuda a hlavní třídy Jaffa Road. Dva atentátníci se v koordinovaném útoku odpálili krátce po sobě. Poté ještě explodovala bomba v autě zaparkovaném o blok dále. K útoku došlo na místě, kde se v sobotu večer shromažďuje mládež. Všichni mrtví byli chlapci mezi 14 a 20 lety. Svědkové uvádějí, že místo činu bylo poseto zkrvavenými těly a utrhanými údy. Podobná scéna se odehrála v neděli v Haifě, kde útočník proměnil autobus plný lidí v hořící kouli.

V Izraeli je právě zvláštní vyslanec Spojených států generál Anthony Zinni, který má zprostředkovat příměří. Zinni ihned vyzval Arafata, aby podnikl jasné kroky nejen proti přímým pachatelům, ale proti celé teroristické infrastruktuře.

Zvláštní vyslanec OSN Terje Larsen řekl CNN, že Arafat se musí nyní rozhodnout mezi občanskou válkou s militantními Palestinci, nebo totální válkou s Izraelem.

Nálada v Izraeli po těchto útocích, jimž v témže týdnu předcházel další sebevražedný útok v Hadeře a střelba na autobus v Afule, dosáhla bodu zoufalství.

02.12.2001 00:00 16