Praha Jeruzalém

Valné shromáždění OSN převážnou většinou schválilo rezoluci požadující, aby Izrael uposlechl rozhodnutí Mezinárodního soudu a zboural bezpečnostní bariéru. Při hlasování bylo 150 zemí pro, 6 proti a 10 se zdrželo hlasování. Proti hlasovaly Spojené státy, Austrálie, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Palau a samozřejmě Izrael. Kanada, Kamerun, El Salvador, Nauru, Papua Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Tonga, Uganda, Uruguay a Vanuatu se hlasování zdržely. Všech 25 států EU hlasovalo pro podporu propalestinské rezoluce. Izrael ústy vládního mluvčího Ra`anana Gissina vyjádřil vzdor vůči usnesení s tím, že stavba bude pokračovat a neustoupí ze svého práva na sebeobranu. Palestinská strana rezoluci přivítala s nadšením jako historicky významný moment. Palestinci by dále chtěli, aby rezoluce znamenala i vyhlášení sankcí OSN vůči Izraeli, ale rezoluce Valného shromáždění nejsou právně závazné. Bezpečnostní výbor OSN sice má skutečnou autoritu, ale očekává se, že USA zablokují jakoukoli rezoluci odsuzující Izrael.

EU kritizovala Izrael za jeho odmítnutí rezoluce OSN a požadavku na zboření bezpečnostní bariéry. „Stát má právo postavit zeď na svém vlastním teritoriu, ale my věříme, že trasa této bariéry je v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl šéf bezpečnostní politiky EU Javier Solana během návštěvy Tel Avivu. „Zeď prochází okupovanými teritorii a proti tomu jsme byli od samého začátku; není to žádné překvapení.“

Solana to prohlásil po rozhovorech s izraelským ministrem zahraničí Sylvánem Šalomem, který vyjádřil znechucení nad rolí Evropy ve Valném shromáždění.

22.07.2004 00:00 12