Praha Jeruzalém

Moskva popírá, že by v Sýrii byly nalezeny ostatky izraelského špiona Eliho Cohena.

Autor: Reut Hadar, 18.4.2019 2:11

Rusko ve středu popřelo zprávy, že přeneslo kosti špiona Eliho Cohena do Izraele.

„Popíráme tvrzení některých izraelských médií, že by ruští představitelé údajně převzali od Sýrie ostatky špiona Eliho Cohena, který byl popraven v Damašku,“ uvedlo ruské Ministerstvo zahraničí.

„Motivy pro šíření těchto nehorázně nepřesných informací nejsou pochopitelné. Vyzýváme sdělovací prostředky, aby byly při řešení takovýchto citlivých otázek opatrné a profesionální. Odpovědnost za negativní důsledky této zprávy leží na těch, kdo ji zveřejnili,“ uvedlo prohlášení.

Začátkem tohoto týdne ohlásily syrské opoziční internetové stránky, že ruská delegace opustila syrské území s izraelskou rakví obsahující Cohenovy pozůstatky.

Cohen, v Egyptě narozený Žid, předtím tím než byl v roce 1965 odhalen a oběšen, pracoval jako tajný izraelský agent v Egyptě a Sýrii. V této době se Cohenovi podařilo dostat do pozice vrchního poradce syrského ministra obrany.

Loni byly při tajné operaci Mossadu získány a zpět do Izraele převezeny Cohenovy náramkové hodinky. Ty po popravě Eli Cohena držel nepřátelský stát.

Když se tyto hodinky vrátily do Izraele, byl proveden výzkum, na jehož konci bylo jednoznačně deklarováno, že jsou hodinky skutečně Cohenovy.

18.04.2019 05:56 Daniel Žingor123Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova