Praha Jeruzalém

Během Nejvyšších svátků navštívilo Západní zeď 1,5 milionu lidí; 100 000 v noci před Yom Kippur.

Od: Arutz Sheva, 10.10.2019 10:30

Zhruba 100 000 Židů se ve čtvrtek večer před svátkem Yom Kippur shromáždilo k Selichot modlitbám u Západní zdi v Jeruzalémě.

Hromadnou modlitební Selichot akci uspořádali dva hlavní rabíni Izraele: hlavní sefardský rabín Yitzhak Yosef a hlavní aškenázský rabín David Lau. Stalo se tak spolu s hlavním rabínem Západní zdi Šimel Rabinovitchen, starostou Jeruzaléma Moshe Lionem, ministrem veřejné bezpečnosti Giladem Erdanem a členem Knessetu Gabi Ashkenazim, předsedou Výboru pro zahraniční věci Knessetu.

Podle Nadace Western Wall Heritage Foundation navštívilo během měsíce Elul, který předchází svátkům Roš Hašana a Yom Kippur, a deset dní mezi židovským Novým rokem a židovským Dnem odčinění, prostory Západní zdi odhadem jeden a půl milionu lidí.

„Ohromná záplava lidí na Western Wall Plaza během za posledního měsíce spojila lidi všech skupin a původu – náboženských i nenáboženských, mladých i starých. To svědčí o tom, jak hluboké vazby mají všechny tyto skupiny Izraele k Západní zdi a k židovským tradicím,“ uvedla ve svém prohlášení nadace Western Wall Heritage Foundation.

Rabín Rabinovitch, hlavní rabín Západní zdi, prohlásil, že „byl svědkem toho, jak se věřící přicházející v kteroukoli denní či noční dobu mísí s desítkami tisíc cizinců, včetně lidí velmi odlišných, a spojují se, aby zbořili bariéry. Není nic židovštějšího, než právě toto. Kmeny Izraele byly spojeny tak, jak to dokázala pouze Západní zeď.“

09.10.2019 06:12 Daniel Žingor446Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova