Praha Jeruzalém

Bezpečnostní složky zabránily Hamasu infikovat prostřednictvím sociálních sítí mobilní telefony vojáků IDF.

Od: Arutz Sheva, 16.2.2020 11:00

Bezpečnostní systémy během víkendu zablokovaly řadu serverů Hamasu, které se pokoušely infikovat mobilní telefony příslušníků IDF. V neděli ráno byla zveřejněna „Operace Rebound“.

„Účelem zásahu,“ říká mluvčí IDF, „bylo zmařit soubor technologických opatření Hamasu k infikování příslušníků IDF malwarem distribuovaným prostřednictvím sociálních sítí. Toto tentokrát zahrnovalo také použití messengeru a předstírání identity neslyšících a lidí neznajících práci s mobilem,“ což mělo vytvořit prostor, aby se zabránilo hlasovým a video konverzacím.

Součástí operace Hamasu byla i simulace nových imigrantek do Izraele – to  mělo poskytnout omluvu pro malou znalost hebrejského jazyka – a vysílání krátkých generických hlasových zpráv ženským hlasem pro zvýšení důvěryhodnosti.

V posledních měsících zpravodajské oddělení IDF a Shin Bet identifikovaly opakované pokusy teroristické organizace Hamas infikovat mobilní mobilní zařízení IDF – a to zneužíváním sociálních sítí a vyžadováním stahování škodlivých aplikací.

V posledních dnech IDF spolupracovala s Shin Bet na úspěšném technologickém boji proti teroristické serverové infrastruktuře Hamasu, kterou tato organizace použila pro kontaktování a shromažďování informací od osob v IDF. Toto je poprvé, kdy byl proti těmto infrastrukturám Hamasu zahájen technologický protiútok.

IDF uvádí, že v rámci technologického boje proti terorismu budou stovky vojáků, kteří byli pravděpodobně zasaženi hackerskými aplikacemi, povoláni k výslechu a odstranění škodlivého software z jejich mobilů.

„Pokud jsme na to přišli ještě teď, tak nedošlo k žádnému ohrožení naší bezpečnosti. V případech, kdy jsme zjistili, že by k takovému poškození mohlo dojít, jednali jsme okamžitě. Také jsme zjistili, že Hamas rozšířil své webové stránky a na rozdíl od předchozích případů, kdy se zaměřil přímo na vojáky, tentokrát oslovil širší veřejnost,“ uvádí IDF.

IDF také uvedla, že „identifikace útoku byla umožněna mimo jiné i sledováním jednoho z čísel zjištěných v předchozích pokusech o průlom. To ovšem záměrně nebylo odhaleno, aby bylo možné vysledovat technologickou infrastrukturu teroristické organizace a identifikovat nový útok proti našim příslušníkům.“

17.02.2020 05:47 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News