Praha Jeruzalém

Tento krok je součástí dohody mezi Srbskem a Kosovem, která normalizuje hospodářské vztahy mezi oběma zeměmi.

Autor: Elad Benari, Kanada, 4. 9.2020 20:00

Americký prezident Donald Trump v pátek dohlížel na podpis dohody mezi Srbskem a Kosovem, která normalizuje ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi a zahrnuje také Kosovo, které uznává Izrael a Srbsko přemísťuje své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma.

Očekává se, že k přesunu srbského velvyslanectví do Jeruzaléma dojde do července 2021.

„Je to skutečně historické,“ řekl Trump při podpisu dohody mezi Bělehradem a Prištinou. „Těším se, až do obou zemí přijedu  a nebude to trvat dlouho.“

Premiér Benjamin Netanjahu hovořil s Trumpem i s kosovským premiérem Avdullahem Hoti, když se Hoti s Trumpem setkával. Kosovský předseda vlády řekl, že Kosovo také otevře své velvyslanectví v Jeruzalémě.

„Kosovo bude první zemí s muslimskou většinou, která se chystá otevřít své velvyslanectví v tomto městě,“ řekl Netanjahu. „Jak jsem řekl v posledních dnech – kruh míru a uznání Izraele se rozšiřuje a očekává se, že se k němu přidají další země.“

Netanjahu také poblahopřál srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučiči k jeho rozhodnutí přemístit velvyslanectví jeho země do Jeruzaléma.

„Děkuji svému příteli srbskému prezidentovi Vučiči za jeho rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunout tam své velvyslanectví,“ řekl Netanjahu. „Chtěl bych také poděkovat svému příteli Donaldu Trumpovi za jeho příspěvek k tomuto úspěchu.“

Prohlášení Netanjahuova úřadu ocenilo Srbsko jako první evropský národ, který souhlasil s očesunem svého velvyslanectví, a uvedlo, že úsilí pokračuje v přesvědčování dalších evropských národů, aby tak učinily také.

Netanjahu uvedl, že po jednáních v posledních dnech mezi Ministerstvem zahraničí a Radou národní bezpečnosti bylo rozhodnuto, že Izrael naváže diplomatické vztahy s Kosovem.

06.09.2020 05:36 Daniel Žingor361Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova