Praha Jeruzalém

Saúdský princ popsal Izrael jako koloniální mocnost, která vězní Palestince v koncentračních táborech.

Od: Associated Press, 6. prosince 2020

Prominentní saúdský princ v neděli na bezpečnostním summitu v Bahrajnu, kterého se na dálku účastnil izraelský ministr zahraničí, ostře kritizoval Izrael.

Princ Turki al-Faisal, který po více než dvě desetiletí vedl saúdské zpravodajské služby a působil jako velvyslanec v USA a Velké Británii, uvedl, že je zapotřebí jakýchkoli normalizačních dohod, které by Palestincům pomohly získat jejich vlastní nezávislý stát.

Popsal Izrael jako „západní kolonizační“ mocnost. Řekl, že Izrael „vězní (Palestince) v koncentračních táborech a to za nejnepatrnější obvinění – mladé i staré, ženy i muže, kteří tam hnijí bez přístupu k  spravedlnosti. Demolují domy, jak se jim zachce a vraždí, koho se jim zlíbí.“

Ačkoli princ nezastává žádnou oficiální funkci, jeho postoj je považován za zrcadlící postoj krále Salmana. Naproti tomu saúdský korunní princ Mohammed bin Salman signalizoval větší ochotu tiše jednat s Izraelem, aby tak čelil společnému rivalovi, Íránu, a posílil zahraniční investice do království.

Vyjádření prince Turkiho přicházejí v době, kdy se sousední Bahrajn a Spojené arabské emiráty uchýlily k normalizaci a navázání vztahů s Izraelem.

Saúdská Arábie trvá na tom, že k jakékoli normalizaci mezi ní a Izraelem může dojít pouze spolu s trvalou mírovou dohodou zahrnující dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Království veřejně pokračuje ve své neochvějné podpoře Arabské mírové iniciativy, dohody sponzorované Saúdskou Arábií z roku 2002, která nabízí Izraeli plné vazby se všemi arabskými státy na oplátku za palestinskou státnost na území Izraele z doby před rokem 1967.

Izraelský ministr zahraničí Gabi Ashkenazi, který hovořil bezprostředně po princi Turkim, řekl: „Rád bych vyjádřil politování nad vyjádřeními saúdského zástupce. Nevěřím, že by odrážely ducha změn, ke kterým na Středním východě dochází.“

07.12.2020 06:53 Daniel Žingor217Zdroj: World Israel News

Klíčová slova