Praha Jeruzalém

Jeruzalémský okresní soud přijal odvolání policie proti rozhodnutí magistrátního soudu, který povolil Židům tichou modlitbu na Chrámové hoře.

Od: Arutz Sheva, 9. října 2021 20:43

Jeruzalémský okresní soud včera přijal odvolání policie proti rozhodnutí jeruzalémského magistrátního soudu, který povolil židovskou modlitbu na Chrámové hoře.

Chrámová hora je nejposvátnějším místem judaismu. Izraelské úřady však historicky zakazují Židům jakoukoli formu modlitby na tomto místě, dokonce i tichou modlitbu. V posledních letech místo navštěvuje stále více Židů a modlí se na něm bez zásahů.

V úterý soudkyně Bilhha Yahalomová z jeruzalémského magistrátního soudu rozhodla, že tiché modlitby na Chrámové hoře nelze chápat jako trestný čin, a nařídila policii, aby zrušila zákaz vstupu uložený rabínu Aryehu Lippovi, kterému byl kvůli tichým modlitbám zakázán vstup na horu.

„Jeho každodenní návštěvy Chrámové hory ukazují, jak je to pro něj důležité,“ napsala soudkyně Yahalomová ve svém rozhodnutí.

Policie se proti rozhodnutí magistrátního soudu odvolala a ministr veřejné bezpečnosti Omar Bar-Lev dokonce varoval před regionální explozí: „Změna stávajícího stavu ohrozí veřejný pořádek a mohla by způsobit explozi,“ řekl ministr.

10.10.2021 06:50 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova