Praha Jeruzalém

Profesor MIT Joshua Angrist, který v 90. letech vyučoval na Hebrejské univerzitě, je 13. izraelským občanem, který získal toto prestižní ocenění.

Autor: Abigail Klein Leichman, ISRAEL21c, 12. října 2021

Ekonom Joshua Angrist, spoluzakladatel a spoluředitel Iniciativy pro efektivitu a nerovnost škol při Massachusettském technologickém institutu, získal Nobelovu cenu za ekonomii spolu s Davidem Cardem z Kalifornské univerzity v Berkeley a Guidem Imbensem ze Stanfordovy univerzity.

Angrist, který se narodil v Ohiu a má dvojí americké a izraelské občanství, se specializuje na ekonometrii a ekonomii práce a vzdělávání.

O polovinu ceny ve výši 1,14 milionu dolarů se podělí s Imbensem za jejich „metodologický přínos k analýze kauzálních vztahů“ – využití přirozených experimentů k pochopení vlivu hospodářské politiky na trh práce.

Podle Královské švédské akademie věd „rámec, který vytvořili, radikálně změnil způsob, jakým výzkumníci přistupují k empirickým otázkám využívajícím data z přirozených experimentů nebo randomizovaných terénních experimentů“.

Angrist získal magisterský a doktorský titul na Princetonské univerzitě. V osmdesátých letech žil tři roky v Izraeli a v letech 1991 až 1996 působil jako docent na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. V roce 1994 byl Angrist členem pracovní skupiny izraelského ministerstva financí pro izraelsko-palestinské vztahy na trhu práce. V letech 2004-2005 se vrátil na Hebrejskou univerzitu jako stipendista Lady Davis.

Angristův kolega a přítel, profesor Victor Lavy, z katedry ekonomie HU Bogen Family, řekl: „Joshua Angrist je věrným přítelem státu Izrael a Hebrejské univerzity. Již desítky let je mým partnerem ve výzkumu a blízkým osobním přítelem. Mám z něj velkou radost a jsem hrdý na jeho úžasný úspěch.“

Angrist získal svou první nominaci na Nobelovu cenu v roce 2019. Nyní se stal třináctým Izraelcem, který získal toto prestižní ocenění, a třetím, který ho získal v oblasti ekonomie. V roce 2002 ji získal behaviorální ekonom Daniel Kahneman a v roce 2005 teoretik her Robert Aumann.

14.10.2021 06:22 Daniel Žingor105Zdroj: United with Israel

Klíčová slova