Praha Jeruzalém

Bennett: Bereme to jako národní misi.

Autor: Nicole Jansezian, 2. listopadu 2021

Izrael začne spolupracovat s Gatesovou nadací na technologicky vyspělých inovacích v oblasti změny klimatu, oznámil premiér Naftali Bennett poté, co se v úterý ve skotském Glasgow setkal s miliardářem a filantropem v oblasti vakcín Billem Gatesem na konferenci OSN o změně klimatu.

„Rozhodli jsme se založit společnou pracovní skupinu mezi Izraelem a Gatesovou nadací, abychom mohli využít sílu izraelských hi-tech technologií v globálním boji proti změně klimatu,“ oznámil Bennett na Twitteru.

Bennett a Gates diskutovali o důležitosti zapojení podnikatelského a high-tech sektoru „do globálního boje proti klimatické krizi“, uvádí se v prohlášení Bennettovy kanceláře.

Premiér se zavázal odstranit byrokracii, aby se inovace mohly rozvíjet.

„Izrael je známý jako národ startupů a já si myslím, že je načase, abychom naši národní energii, která je energií lidí, a mozkovou kapacitu nasměrovali do boje proti změně klimatu,“ řekl Bennett. „Bereme to na sebe jako národní misi.“

Gates řekl, že věří, že změnu klimatu lze vyřešit, „pokud urychlíme inovace“.

Nejde jen o zmírnění dopadů, ale také o inovace a adaptaci.

„Tím je Izrael skutečně známý, ale ne tolik v oblasti klimatu,“ řekl a dodal, že by bylo dobré spolupracovat s „geniálními lidmi v Izraeli, kteří tyto techniky vymýšlejí“.

„Takže jsme přemýšleli: Jak se propojit a najít více lidí, kteří se zabývají inovacemi typu zmírňování, více lidí, kteří se zabývají adaptací?“ řekl Gates. „Vzhledem k talentům, které máte, a k tomu, co jsme viděli v digitálním prostoru, jak z nich dostat víc? Rád bych tedy využil tento tlak na inovace v oblasti výzkumu a vývoje a zjistil, kde s námi může Izrael spolupracovat.“

Izraelská ministryně energetiky Karine Elharrarová uvedla, že inovace jsou vedle zelené energie a vyšší účinnosti jedním z hlavních nástrojů v boji proti změně klimatu. A izraelské společnosti podle ní disponují talentem a personálem, které mohou pokrok v těchto oblastech podpořit.

„Izrael může být v boji proti změně klimatu velmi silnou silou a myslím, že společný podnik je pro to opravdu skvělou zprávou,“ řekla.

03.11.2021 06:27 Daniel Žingor103Zdroj: All Israel news

Klíčová slova