Praha Jeruzalém

Írán uvedl, že zaslal dopisy devíti zemím, v nichž žádá o přijetí opatření proti 127 viníkům likvidace Kásema Solejmáního.

Autor: Elad Benari 6.1.22 4:59

Írán ve středu oznámil, že usiluje o trestní stíhání 127 podezřelých z účasti a spolupráce na likvidaci vrchního velitele Kásema Solejmáního v lednu 2020, informovala tisková agentura Fars.

Mluvčí íránského soudnictví Zabihollah Khodayian uvedl, že země zaslala 11 dopisů se žádostí o opatření proti 127 viníkům z 9 zemí.

Uvedl rovněž, že Írán a Irák podepsaly v této souvislosti memorandum o porozumění, a dodal, že oba sousedé vytvořili pracovní skupiny, které brzy uspořádají třetí společné zasedání.

Nebyly poskytnuty žádné podrobnosti o totožnosti podezřelých, které Írán usiluje stíhat.

Írán v roce 2020 vydal zatykač na tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa a požádal Interpol o pomoc při jeho zadržení v souvislosti se zabitím Solejmáního. Interpol tuto žádost rychle odmítl s tím, že jeho pokyny pro oznámení mu zakazují „jakékoli zásahy nebo aktivity politického charakteru“.

Irák podobně vydal zatykač na Trumpa v rámci vyšetřování bagdádského soudu ve věci zabití vrchního iráckého polovojenského velitele Abú Mahdího al-Muhandího, který zemřel při stejném útoku amerického bezpilotního letounu, při němž byl zabit Soleimání.

Agentura Fars ve středu uvedla, že kromě Trumpa íránský hlavní civilní prokurátor obvinil v souvislosti se Soleimaniho likvidací také šéfa amerického Centrálního velení generála Kennetha McKenzieho mladšího, bývalého ministra zahraničí USA Mikea Pompea a bývalého ministra obrany USA Marka Espera.

Spis zůstává otevřený pro další doplnění o osoby, o nichž Teherán určí, že se na zabití podílely, uvedla íránská tisková agentura.

Íránský prezident Ebrahim Raisi v projevu u příležitosti druhého výročí Soleimaniho smrti na začátku tohoto týdne pohrozil, že se Trumpovi pomstí.

Raisi v pondělí uvedl, že Írán bude usilovat o odplatu, pokud bývalý americký prezident spolu s bývalým ministrem Pompeem nebudou souhlasit s procesem u „spravedlivého soudu“, v němž budou oni a další američtí představitelé odsouzeni za to, že nařídili zabití íránského generála.

V projevu, který vysílala íránská televize, íránský vůdce označil Trumpa za „hlavního zločince a vraha“ za jeho roli při odstranění Soleimaniho a uvedl, že Trump musí čelit „qisas“ – muslimský termín pro odplatu aneb „oko za oko“.

06.01.2022 06:44 Daniel Žingor129Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova