Praha Jeruzalém

Hamás a Islámský džihád hrozí vojenskou konfrontací, pokud Izrael nesplní jejich požadavky do 13. ledna.

Autor: Dalit Halevi 7.1.22 1:00

Vysoce postavené egyptské zdroje sdělily ve čtvrtek listu Al-Rai Al-Aam, že Hamás a Islámský džihád jsou pesimistické ohledně nepřímých jednání s Izraelem a obviňují židovský stát z otálení, pokud jde o plnění ujednání o zrušení „obležení“ pásma Gazy a podporu obnovy pásma po bojích z května loňského roku.

V rozhovoru pro noviny tyto zdroje uvedly, že Egypťané vedli separátní rozhovory s vůdci Hamásu a Islámského džihádu, při nichž diskutovali o „zhoršující se situaci“ v pásmu Gazy.

Podle této zprávy se palestinské arabské teroristické organizace dohodly, že dají Izraeli ultimátum do příštího čtvrtka – tedy 13. ledna, do kterého musí podniknout praktické kroky ke zmírnění obléhání a odstranění všech překážek pro rekonstrukční operace.

Vysocí členové těchto organizací dali egyptskému zprostředkovateli jasně najevo, že jejich trpělivost s izraelskou politikou v Jeruzalémě, Judeji a Samaří, v pásmu Gazy a ve věznicích je u konce, a pokud bude Izrael pokračovat ve své politice „provokací“ a „otálení“, pak se 13. ledna „otevřou všechny možnosti“.

Tento „rozzlobený vzkaz“ byl Izraeli předán egyptským zprostředkovatelem, který se snaží zabránit dalšímu kolu vojenské konfrontace, uvádí zpráva.

07.01.2022 06:27 Daniel Žingor261Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova