Praha Jeruzalém

200 izraelských Arabů, kteří jsou spojováni s ISIS, bylo vyslechnuto a upozorněno bezpečnostními silami.

Izraelské bezpečnostní síly v posledních dnech zmařily několik útoků, které měly být provedeny v nejbližší budoucnosti, uvedl v pátek Channel 12 News. Stále platí varování před hrozícími dalšími útoky, které se však bezpečnostní složky nadále snaží mařit.

Izraelská bezpečnostní agentura (Shin Bet) v posledních dnech oslovila 200 izraelských Arabů, kteří jsou napojeni na Islámský stát (ISIS). Byli vyslýcháni, varováni a 15 z nich bylo také zatčeno. Ve stejnou dobu Shin Bet, izraelská policie a IDF vytvořily společný orgán, jehož cílem je mařit podněcování palestinských Arabů na sociálních sítích.

Podle zprávy Channel 12 News se odhaduje, že důvod propuknutí současné teroristické vlny je náhodný a že jeden „úspěšný“ útok v Be’er Sheva vedl k řetězu další agrese inspirované tímto útokem.

V pátek navštívil ministr obrany Benny Gantz region Judea a Samaří spolu s velitelem ústředního velení IDF, generálmajorem Eliavem Elbazem.

„Dokončuji prohlídku divize v Judeji a Samaří, která byla posílena tisícovkami vojáků, aby zajistili nezastavěné oblasti a podél hranice. Budeme pokračovat v zatýkání a přebíráme iniciativu v obraně a útoku a najdeme všechny ty, kteří se snaží ublížit občanům Izraele, kdekoli a kdykoli,“ řekl Gantz.

Později náčelník štábu IDF LTG Aviv Kohavi navštívil oblast nárazníkové zóny poblíž bezpečnostní bariéry Judeje a Samaří, kde terorista, který zabil pět izraelských civilistů při nedávném teroristickém útoku Bnei Brak, přešel na izraelské území.

Po nedávných teroristických útocích v celém Izraeli provedl náčelník generálního štábu terénní průzkum v oblasti přechodu s veliteli praporů divize Judea a Samaří.

„Vy a celá IDF operujete po celý rok s velkým úspěchem a předcházíte mnoha útokům toho druhu, jaké jsme nedávno viděli. Naším posláním je zastavit takové útoky, a přestože to děláme rutinně, musíme soustředit naše úsilí na zpravodajskou činnost, posilování vojenských jednotek v divizi Judea a Samaří a podél nárazníkové zóny a na podporu izraelské policie. Budeme i nadále jednat všemi možnými způsoby, abychom zastavili útoky – to je naše mise,“ řekl.

„Rád bych poděkoval každému z vás za profesionální standard, kterého se držíte, a za rychlé a přesné jednání, které předvádíte v různých oblastech. Jsou to vaše činy, které brání teroristickým útokům. Díky každému z vás, všemu, co děláte, byly zmařeny teroristické útoky, čímž jsme zabránili utrpení stovkám rodin,“ dodal Kohavi.

„IDF budou všude tam, kde to bude potřeba, ve dne i v noci, operovat všemi nezbytnými prostředky a tak dlouho, jak to bude trvat, aby poskytlo obyvatelům země pocit bezpečí, který si zaslouží,“ uzavřel náčelník generálního štábu.

Autor: Israel National News, 1. dubna 2022

02.04.2022 08:20 Kristýna Kupková125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News