Praha Jeruzalém

USA se údajně snaží donutit Izrael, aby přestal pronásledovat teroristy v palestinských enklávách v Judeji a Samaří a zastavil pokrok v plánech na výstavbu nových židovských domů v této oblasti.

Od: United with Israel, 16. června 2022

Před plánovanou červencovou návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena Bílý dům údajně tlačí na Izrael, aby učinil Palestincům řadu ústupků.

Podle palestinských zdrojů, které citoval deník Times of Israel, byly vzkazy předány vysokým izraelským představitelům během setkání, která pořádala delegace hostující v USA. Ta se během minulého týdne setkala také s palestinskými představiteli.

Ústupky se údajně týkají plánů na výstavbu židovského města Ma’ale Adumim, prosperující obce několik kilometrů východně od Jeruzaléma. USA, zastoupené náměstkyní ministra zahraničí pro blízkovýchodní záležitosti Barbarou Leafovou, chtějí, aby Izrael čtyři dny po Bidenově cestě zrušil jednání o výstavbě více než 3 400 nových domů pro Izraelce v Ma’ale Adumim.

Nové domy jsou zoufale potřebné kvůli bytové krizi v židovském státě.

Izraelští představitelé údajně požadavek na zrušení slyšení odmítli.

Ještě znepokojivější je, že představitelé Bidenovy administrativy také tlačili na Izrael, aby přestal provádět bezpečnostní operace v palestinských městech. IDF tyto razie provádí s cílem dopadnout osoby podezřelé z terorismu a zadržet ty, kteří plánují ublížit izraelským civilistům.

Vzhledem k brutální vlně palestinského teroru, která v posledních měsících připravila o život 19 Izraelců, byla IDF nucena tyto bezpečnostní operace v Judeji a Samaří zesílit.

„Izraelští ministři na setkání s Leafem se odmítli zavázat ke zmírnění vojenských operací (v Judeji a Samaří) s tím, že jsou zahajovány na základě bezpečnostní nutnosti,“ uvedl deník Times s odvoláním na komentář jednoho z izraelských představitelů.

19.06.2022 05:33 Daniel Žingor279Zdroj: United with Israel

Klíčová slova