Praha Jeruzalém

Skutečnou vinu nese Bennett, který zachránil Palestinskou autonomii před finančním krachem, říká Morris Hirsch.

Autor: Šimon Cohen 13. dubna 2023 13:51

Advokát Morris Hirsch, generálporučík v záloze, který téměř 20 let pracoval v systému vojenských soudů IDF, vyčítá izraelské vládě, že pokračuje v politice financování Palestinské samosprávy předchozími vládami.

Hirsch kritizuje i předchozí vládu a tvrdí, že zachránila Palestinskou samosprávu (PA) před finančním krachem tím, že jí poskytla finanční prostředky nad rámec zákonných povinností, ale ostře odsuzuje současného premiéra, který dohlíží na převod miliard šekelů PA, přestože palestinští Arabové pokračují ve vraždění Židů, a poté, co byla PA odhalena jako osoba stojící za velkým úsilím postavit vojáky IDF před Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

„Byla to Bennettova-Lapidova-Gantzova vláda, která převedla 500 milionů šekelů Palestinské autonomii, čímž ji zachránila před finanční katastrofou, a od té doby bylo zavražděno 49 lidí, kteří mohli být zachráněni,“ tvrdí Hirsch. „Současná vláda však také převedla peníze do PA, zatím přes tři miliardy šekelů, a to po odečtení daňových příjmů a plateb, které PA dluží za vodu, elektřinu, nemocnice atd.“

„To jsou prostředky, které se Izrael zavázal poskytnout v rámci Osla,“ vysvětluje Hirsch. „Izrael tyto prostředky převádí od roku 1995. V srpnu 2021 se dostala k moci Bennettova vláda a Bennett okamžitě zavedl zákon o kompenzaci, který přivedl Palestinskou autonomii na pokraj finančního kolapsu,“ poznamenává. Zákon o kompenzaci byl přijat předchozí vládou a umožňoval Izraeli odečíst částku, kterou PA vyplácí teroristům nebo jejich rodinám jako platy za terorismus, od daňových a jiných příjmů, které mají být PA vyplaceny.

„Smyslem tohoto zákona bylo donutit Palestinskou samosprávu k rozhodnutí: podporovat život, nebo pokračovat v podpoře teroristů. Vybrali si terorismus a byl to Bennett spolu s Lapidem a Gantzem, kdo je ušetřil důsledků tohoto rozhodnutí.“

Hirsch zdůrazňuje, že Bennettův převod 500 milionů šekelů byl doplňkem „pravidelného“ izraelského převodu 12 až 14 miliard šekelů Palestinské autonomii každý rok v souladu s „pařížskou dohodou“.

„Jsou lidé, kteří tvrdí, že Palestinská samospráva byla na pokraji finančního kolapsu a že (předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás) Abú Mazen se ponížil tím, že přišel do domu tehdejšího ministra obrany Gantze v Roš ha’ajinu, aby získal finanční prostředky,“ dodává Hirsch.

A přestože někteří trvají na tom, že jednání s Palestinskou samosprávou je v případě jejího rozpadu výhodnější než jednání s Hamásem, Hirsch trvá na tom, že tomu tak není, a vysvětluje, že Palestinská samospráva je všeobecně vnímána jako umírněná, což vede mezinárodní společenství k tomu, že s ní zachází jinak než s Hamásem. Navíc podle amerických zákonů nelze PA přímo financovat, pokud je Hamás její součástí, a už vůbec ne, pokud Hamás drží otěže moci.

„Právě teď abú Mazen platí vrahy rodiny Deeových a svět ho stále vnímá jako muže míru a mírového partnera ve všech směrech,“ zdůrazňuje.

Na otázku, zda Izrael může prakticky zastavit platby Palestinské autonomii, Hirsch odpovídá, že je to zcela otázkou odhodlání.

„Izraelské zákony říkají, že vláda může převádět finanční prostředky, daňové příjmy, které vybírá jménem Palestinské autonomie, ale není to absolutní povinnost. Tyto prostředky mají být poskytovány s tím, že PA bojuje proti terorismu a antisemitismu a nepronásleduje vojáky IDF a izraelské představitele u haagských soudů. V praxi je pravděpodobné, že Netanjahu bude v Haagu hlavním obžalovaným, což znamená, že fakticky financuje mezinárodní vyšetřování proti své osobě. Je to šílené.“

„Tyto daňové příjmy tvoří 65 až 70 procent rozpočtu Palestinské autonomie, takže je jasné, že bez nich by Palestinská autonomie nemohla dále existovat. Izraelská vláda musí PA říci: dost. Třicet let jsme pokračovali v neúspěšném experimentu z Osla a ničeho jsme nedosáhli. Ignorovali jsme všechna porušení dohody ze strany Palestinské autonomie, čas od času, a to nás nikam nepřiblížilo k míru – místo toho nás to stálo a stále stojí tisíce životů. Izraelská vláda musí prohlásit, že Izrael je zemí, která si váží života, a že nebudeme nadále financovat ty, kteří zabíjejí naše děti, ani ty, kteří pronásledují naše vojáky v Haagu, ani ty, kteří šíří antisemitismus. Nic nemůže být logičtější a rozumnější než takové prohlášení. Nejsme přece připraveni spáchat národní sebevraždu.“

Podle Hirsche ti, kdo se zaklínají představou, že platby musí pokračovat, „vždy najdou 1001 výmluv, proč můžeme jako země existovat jen tehdy, když vedle nás existuje teroristická organizace Palestinská autonomie. Toto vnímání přetrvává již od Osla a přivádí nás na místo, odkud nemůžeme nic dělat.

To je velmi krátkozraký pohled na věc vzhledem k tomu, že Abú Mazen nebude žít věčně a po jeho smrti nastane velmi nepřehledný boj o moc, v němž se všichni budou škrábat o dědictví v podobě miliard (od Izraele). Těm, kdo takto uvažují, na Palestincích nezáleží. Pak je tu bezpečnostní establishment se svou „koordinací“ s Palestinskou samosprávou – ale zachránilo to snad životy rodiny Deeových nebo bratrů Paleyových?

Kvůli tomu, že nadále podporujeme Palestinskou samosprávu, bylo zavražděno 49 lidí. Samozřejmě, že teroristické útoky mohou pokračovat, i když je přestaneme financovat, ale je jasné, že záchrana PA vedla k zabití téměř 50 lidí.“

14.04.2023 06:27 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Petr Moravec

    14. 4. 2023

    Odpovědět

    Jakkoliv jsem proti podpoře vrahů a dělá se mi špatně z představitelů, kteří si s jejich vrchním sponzorem Abásem potřásají rukama, v tomto případě věřím, že se jedná o otázku menšího zla. I špatná koordinace s tajnou službou PA je pro Shin Bet lepší, než žádná resp. kdyby nebyla, bylo by zmařených životů bezpočetně více. Pan premiér Netanjahu by asi uměl být více nekompromisnější a razantnější, ale má k tomu podporu národa ? Když půl milionů Izraelců (ne arabů !) paralyzuje zemi, aby měli ze sebe dobrý pocit kvůli reformě, které ani nerozumí, jak by reagovali na tvrdý nekompromisní boj proti proti vnitřnímu nepříteli, spojený se zabíjeným bohužel i nevinných ? Když se kácí les, vždy létejí třísky a taková válka v ulicích Jeninu či Nabulusu, kde nerozeznáte civilistu od teroristy, by znamenala mrtvých spousty. Do toho raketové útoky zvenku a do týdne by levičáci zaplnili ulice a věšeli figurínu premiéra před jeho domem... A to nemluvím o EU, USA, SA atd. Je snadné hrát karty se samými trumfy, ale takový svět není. Hraje s tím, co máte v ruce...

    • Daniel Žingor

      14. 4. 2023

      Odpovědět

      Je to dilema, které si Izrael musí řešit sám - vůbec bych si netroufl tady radit, jak by do toho měli či neměli jít... Je tady ale vidět, že by to (podle mě) rozhodně měla být reálná možnost - ne jen něco, co 100% a nikdy nenastane a tak se z pozice PA nemáme čeho bát... tak to vnímám já. Ano a souhlasím - Bibi už ve svých letech velmi dobře ví, co je to válka a co znamená a jedná podle toho.

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.