Praha Jeruzalém

Izraelský arabský terorista se u Řetězové brány pokusil ukrást zbraň příslušníkovi pohraniční policie a byl zlikvidován. Dochází ke střetům.

Od: Israel National News 1. dubna 2023 20:04

Arabský terorista se v pátek večer pokusil ukrást zbraň příslušníkovi pohraniční policie, který stál u Řetězové brány v jeruzalémském Starém městě.

Izraelská policie uvedla, že policisté, kteří byli na místě, na teroristu zahájili palbu a zlikvidovali ho. Nebyly hlášeny žádné případy zranění policistů.

Po incidentu byly podle zpráv do oblasti nasazeny početné jednotky a vchody na Chrámovou horu byly uzavřeny.

Došlo také ke střetům mezi bezpečnostními silami a obchodníky ve Starém městě.

K incidentu došlo v druhý pátek měsíce ramadánu, který do této chvíle probíhal bez neobvyklých incidentů.

Terorista byl identifikován jako Muhammad al-Saibi, 26letý student medicíny z izraelského arabského města Hura.

Teroristova rodina v sobotu podala žádost, aby tělo jejich syna bylo podrobeno pitvě za přítomnosti lékaře, kterého určí rodina.

Podle policie incident nezachytily bezpečnostní kamery. „Byly zkontrolovány všechny bezpečnostní kamery v oblasti a žel samotný útok nebyl zaznamenán na bezpečnostních kamerách ani na tělesných kamerách policistů, kteří v těchto vteřinách s teroristou bojovali a pracovali na jeho zneškodnění. Na rozdíl od nesprávných publikací – ne na každém rohu ve Starém městě/chrámové hoře jsou bezpečnostní kamery. K útoku také nedošlo z vnější strany Řetězové brány, což je skutečně dobře zdokumentováno, ale spíše z vnitřní strany.“

Policie zveřejnila záběry z okamžiků před útokem, na nichž je vidět, jak se terorista blíží k místu činu. Na dalším videozáznamu z prostoru před uzavřeným vchodem na Chrámovou horu jsou vidět civilisté, kteří utíkají v okamžiku, kdy se ozývají výstřely.

Policie dodala, že vyšetřování útoku jeruzalémským okresním prokurátorem odhalilo, že terorista se v poslední době stal více věřícím. Kromě toho byl z dosud neobjasněného důvodu po útoku smazán jeden z jeho účtů na sociálních sítích.

Policie zveřejnila svědectví policistů z okamžiků útoku na místě činu: Policista z Davidova okrsku „M.“ uvedl: „Všichni policisté, kteří se na místě činu nacházeli, jsou v pořádku: Zatímco jsem operoval společně s dalším policistou a policistkami pohraniční policie, kteří se nacházeli v oblasti vstupu do Řetězové brány, kontroloval jsem podezřelého. Zeptal jsem se ho, odkud je, a požádal jsem ho, aby odešel, protože to bylo v době, kdy je areál uzavřen. Hádal se a já jsem ho doprovodil k východu. V určitém okamžiku se ke mně otočil, popadl mou zbraň, která byla zajištěna v pouzdře, a podařilo se mu vystřelit několik kulek na policisty. Podařilo se mi mu zbraň vyrvat z rukou a spolu s ostatními policisty ho zneškodnit. Byl jsem si jistý, že měl v úmyslu postřílet všechny policisty, kteří na místě operovali, protože mířil a střílel na policisty, ale naštěstí nikoho nezasáhl.“

Další policista z Davidova okrsku, „Y.“, vyprávěl: „Když už byl prostor uzavřen, požádali jsme podezřelého, aby z místa odešel, a v určitém okamžiku vytáhl zbraň z pouzdra mého kolegy a vypálil několik ran směrem k policistkám pohraniční policie. Mému partnerovi se ho podařilo ovládnout a zabránil mu v tom, aby na policistky namířil zbraň. Snažil jsem se mu tu zbraň vyrazit z ruky a poté jsem vytáhl vlastní zbraň a střílel na něj, dokud nebyl zneškodněn. Cítil jsem reálné ohrožení životů nás všech, kdybych s ním nezasáhl, nevystřelil a nezneškodnil ho, zastřelil by mě, mého partnera i pohraniční policisty.“

Po útoku prohlásil velitel jeruzalémského okrsku Doron Turgeman: „Podporuji naše policisty a policistky, kteří v životu nebezpečné situaci jednali tak, jak se od nich očekává. Krádež zbraně policistovi a střelba na policisty spolu se všemi dosavadními zjištěními a důkazy nasvědčují tomu, že došlo k reálnému a bezprostřednímu ohrožení jejich životů, a právě jejich rychlá reakce zabránila zranění nebo usmrcení policisty. Vyšetřování pokračuje a my budeme i nadále rozhodně reagovat na jakékoli ohrožení životů policistů nebo civilistů.“

02.04.2023 06:37 Daniel Žingor249Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.