Praha Jeruzalém

Země EU rovněž znovu vyzývají Izrael, aby nezahajoval útok na město Rafáh v Gaze.

Autor: Elad Benari 20. února 2024 5:38

Všechny země Evropské unie (EU) kromě Maďarska se v pondělí připojily k výzvě k „okamžitému humanitárnímu pozastavení“ války v Gaze, uvedl podle agentury AFP šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.

Evropská unie se snažila o jednotnou reakci na izraelskou vojenskou operaci po útoku Hamásu ze 7. října, ale Borrell uvedl, že ministři zahraničí 26 států se dohodli na prohlášení, které vyzývá k „okamžité humanitární pauze, která by vedla k udržitelnému příměří“.

Země EU rovněž zopakovaly své výzvy, aby Izrael nezahajoval útok na město Rafáh v Gaze.

Maďarsko, které je věrným zastáncem Izraele, často odmítá souhlasit s prohlášeními EU, která jsou vůči této zemi vnímána jako kritická.

V předchozím prohlášení EU odsoudilo Hamás za využívání civilistů jako lidských štítů, ale zároveň vyzvalo Izrael, aby projevil „maximální zdrženlivost“ a ochránil civilisty před válkou, kterou proti Hamásu vede.

Borrell se během války v Gaze vyjadřoval k Izraeli kriticky. Minulý měsíc obvinil Izrael, že financoval vznik Hamásu ve snaze oslabit Palestinskou samosprávu (PA).

Borrell dodal, že jediné mírové řešení zahrnuje vytvoření palestinského státu.

Minulý týden šéf zahraniční politiky EU vyzval spojence Izraele – především Spojené státy – aby mu přestali posílat zbraně, protože v Gaze je zabíjeno „příliš mnoho lidí“.

S poukazem na několik dní starý komentář amerického prezidenta Joea Bidena, že izraelské vojenské akce jsou „přehnané“, Borrell řekl: „No, pokud se domníváte, že je zabíjeno příliš mnoho lidí, možná byste měli poskytovat méně zbraní, aby tolik lidí nebylo zabito.“

„Není (to) logické?“ zeptal se na tiskové konferenci v Bruselu spolu s Philippem Lazzarinim, šéfem agentury OSN pro „palestinské uprchlíky“ UNRWA.

„Kolikrát jste slyšeli nejvýznamnější představitele a ministry zahraničí celého světa říkat, že je zabíjeno příliš mnoho lidí?“ ptal se Borrell.

21.02.2024 05:10 Daniel Žingor253Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

2 komentáře

  1. Jaromír Vykoukal

    21. 2. 2024

    Odpovědět

    TO je zajímavé, že neřekne - nedodávejte zbraně na Ukrajinu, umírá tam moc lidí...

    • Andrea

      21. 2. 2024

      Odpovědět

      Presne, Jaromír....človeku sa ani nechce veriť, čo vysoko postavení ľudia dokážu zo seba dostať von. Sú ako obyčajní a nevzdelani ľudia

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.