Praha Jeruzalém

Egyptští představitelé jsou pesimističtí ohledně možnosti vyhlášení humanitárního příměří během muslimského svátku Íd al-Fitr.

Autor: Dalit Halevi 10. dubna 2024 3:13

Vysoce postavený egyptský představitel v úterý novinám Al-Araby Al-Jadeed řekl, že Káhira nabídla humanitární příměří po dobu svátku Íd al-Fitr, který začne tento týden ve středu, bez ohledu na celkovou dohodu mezi stranami.

Tento představitel dodal, že Egypt očekává odpovědi Izraele a Hamásu, ale je pesimistický, protože obě strany s odpovědí nespěchají.

Egyptský zdroj dodal, že současné kolo jednání v Káhiře se nijak neliší od těch předchozích a obě strany trvají na svém stanovisku, aniž by projevily jakoukoli flexibilitu nebo ochotu k ústupkům.

Poznamenal, že během rozhovorů panoval optimismus pouze na straně USA a Egypta a že další rozhovory týkající se dohody o příměří se mají uskutečnit ve čtvrtek, druhý den svátku íd al-fitr.

Basem Naim, vysoce postavený člen Hamásu, v rozhovoru s novinami prohlásil, že premiér Benjamin Netanjahu nemá zájem na dosažení dohody a ukončení války a snaží se zachránit jen sám sebe den po válce.

„Netanjahu se snaží vymanit z mezinárodního a vnitřního tlaku, kterému je vystaven, tím, že vysílá vyjednávací tým a předkládá nové poziční dokumenty, v nichž nedochází k výrazným změnám v postojích Izraele, a někdy se snaží rozšířit válku na válku regionální,“ tvrdil Naim.

11.04.2024 05:35 Daniel Žingor113Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.