Praha Jeruzalém

Podle blízkovýchodních zpravodajů na jaderný komplex Natanz v Íránu opravdu zaútočil Izrael a to pomocí „silné“ bomby.

Autor: Elad Benari, 6.7.2020 4:37

Jistý středoevropský zpravodajský důstojník, obeznámený se záhadným výbuchem z minulého týdne v jaderném komplexu Natanz v Íránu, v neděli pro New York Times uvedl, že je za útok zodpovědný Izrael a ten prý k tomu použil „silnou“ bombu.

Obdobně odpovídal i člen Islámských revolučních gard, rovněž obeznámený se situací v terénu. Ten řekl, že k útoku byla použita výbušnina.

Oba tito představitelé se pod podmínkou anonymity rozpovídali o citlivých zpravodajských a operativních tématech.

Podle New York Times se iránské podezření z útoku zaměřilo na Izrael a Spojené státy americké, které už v minulosti sabotovaly íránský jaderný program a zavázaly se zabránit Íránu ve vývoji jaderné zbraně.

Přestože neexistuje žádný způsob, jak tyto informace nezávisle ověřit, prokázaly izraelské zpravodajské služby svou schopnost zasáhnout přímo v srdci Íránu. V roce 2018 se vloupaly do skladu v Teheránu a ukradly půl tuny tajných záznamů dokumentujících íránský jaderný projekt a odvezla je ven země. Mnoho z těchto záznamů Mossad předal Mezinárodní agentuře pro atomovou energii a to spolu s mnoha novými vodítky, kde by Írán mohl skrývat zakázané vybavení a suroviny.

Představitel íránského jaderného programu přiznal, že výbuch z minulého týdne v podzemním jaderném zařízení způsobil značné škody, které by mohly zpomalit vývoj pokročilých odstředivek používaných k obohacování uranu, informovaly v neděli Reuters.

„Incident by mohl ve střednědobém horizontu zpomalit vývoj a výrobu pokročilých odstředivek … Írán nahradí poškozenou budovu budovou větší, s vyspělejším vybavením,“ citovala státní zpravodajská agentura IRNA mluvčího Íránské organizace pro atomovou energii Behrouze Kamalvandiho.

„Incident sice způsobil značné škody, ale nedošlo k žádným ztrátám (na životech),“ dodal.

Írán o „nehodě“ v jaderném komplexu Natanz ve středním Íránu informoval ve čtvrtek a uvedl, že nedošlo ani k obětem na životech ani k radioaktivnímu znečištění.

Íránská organizace pro atomovou energii neposkytla žádné další podrobnosti, ale guvernér Natanz Ramezan-Ali Ferdowsi řekl tiskové agentuře Tasnim, že na místě došlo k požáru.

V pátek nejvyšší íránský bezpečnostní orgán uvedl, že příčinu požáru určil, ale rovněž odmítl zveřejnit jakékoli podrobnosti.

V pátek informovaly kuvajtské noviny Al-Jarida, že je za výbuch v Natanzu zodpovědný Izrael.

Íránské úřady musí ještě vysvětlit příčinu výbuchu, ke kterému došlo 26. června poblíž vojenského komplexu v oblasti Parchin jihovýchodně od Teheránu.

Úřady z tohoto výbuchu obvinily „unikající plynové nádrže“.

Írán loni v září obnovil v Natanzu obohacování uranu.

Pokud jde o lokalitu Parchin, Írán popřel, že má vazbu k jeho jadernému programu. Nicméně v jednom bodě připustil, že Parchin používá k testování rozbušek používaných jako jaderné detonátory.

06.07.2020 06:32 Daniel Žingor534Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova