Praha Jeruzalém

BBC je na „seznamu hanby“ Centra Simona Wiesenthala hned za Hamásem a Íránem.

Od: The Algemeiner, 27. prosince 2021

Významná světová židovská skupina zařadila BBC na třetí místo svého každoročního „seznamu deseti nejhorších projevů globálního antisemitismu“, což vyvolalo rozpačitou reakci veřejnoprávní britské televize.

Rabín Marvin Hier, vedoucí Centra Simona Wiesenthala, řekl deníku Daily Mail, že BBC se na seznamu umístila tak vysoko – hned za Íránem a palestinskou teroristickou skupinou Hamás, protože se „v uplynulém roce provinila několika případy antisemitismu“.

„Lidé by mohli předpokládat, že na náš seznam zařadíme neonacistické skupiny,“ řekl Heir, „ale BBC je tam proto, že když celosvětově uznávaná organizace dovolí, aby se do jejího zpravodajství vkradl antisemitismus, je to o to zákeřnější a nebezpečnější.“

Hier poukázal na široce kritizované zpravodajství stanice o antisemitském útoku v Londýně z minulého měsíce, kdy skupina mužů na autobus plný židovských cestujících ukazovala nacistické pozdravy a křičela „Svobodná Palestina“.

„BBC nepravdivě uvedla, že jedna z obětí v autobuse použila protimuslimskou urážku,“ upozornil. „To, co bylo slyšet na záznamu, byl však zoufalý židovský muž, který mluvil hebrejsky a žádal o pomoc.“

Navzdory zvukovým důkazům BBC odmítla svou zprávu opravit.

Centrum Simona Wiesenthala rovněž poukázalo na skandál týkající se bývalého novináře BBC, který byl přistižen při tweetování antisemitských výroků typu „Hitler měl pravdu“.

Hier zopakoval obvinění, že stanice chová zaujatost vůči Izraeli, a uvedl případ, kdy producent BBC tvrdil, že se „izraelský osadník“ pokusil autem vrazit do Palestince.

„Ve skutečnosti auto najelo na chodník po pokusu Palestinců o lynčování židovského řidiče, který ztratil kontrolu nad vozidlem,“ řekl Hier.

Mluvčí BBC reagoval: „Antisemitismus je odporný. BBC se snaží sloužit židovské komunitě a všem komunitám v naší zemi spravedlivě a poskytovat přesné a nestranné zpravodajství.“

30.12.2021 06:27 Daniel Žingor152Zdroj: United with Israel