Praha Jeruzalém

„Jeruzalém je hlavním městem jednoho státu, Státu Izrael – tečka.“

Autor: David Hellerman, World Israel News, 28. prosince 2021

Premiér Naftali Bennett v pondělí večer ve svém projevu v Knesetu zopakoval svůj nesouhlas se znovuotevřením amerického konzulátu v Jerualemu.

„Vláda pod mým vedením opakovaně objasnila svůj postoj, že pro palestinský konzulát v Jeruzalémě není místo,“ řekl Bennett. „Jeruzalém je hlavním městem jednoho státu, Státu Izrael – tečka.“

Mezitím premiér Palestinské samosprávy Mohammad Shtayyeh v pondělí řekl aktivistům v Tulkarmu, že konzulát bude „jádrem amerického velvyslanectví v Palestině“, uvedla tisková služba Tazpit.

„Zaměřujeme se na konzulát, protože chceme americkou adresu, která se bude starat o palestinské záležitosti a bude tvořit jádro amerického velvyslanectví v Palestině a vyjadřovat uznání, že je Jeruzalém okupovanou arabskou zemí,“ řekl Shtayyeh.

V roce 2018 prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunul tam americké velvyslanectví. Na velvyslanectví byly přesunuty konzulární služby pro Izraelce a Palestince. Vazby USA s Palestinskou samosprávou byly fakticky oslabeny, protože oddělení konzulátu pro palestinské záležitosti bylo začleněno do velvyslanectví.

Bidenova administrativa a Demokratická strana považují konzulát za klíčový krok v restartu americko-palestinských vztahů.

Kritici tvrdí, že otevření konzulátu pro Palestince v Jeruzalémě narušuje izraelskou suverenitu, znovu rozděluje Jeruzalém a odměňuje palestinskou neústupnost.

Další komplikací je, že budova konzulátu se nachází v centru Jeruzaléma, v západní části města.

Náměstek amerického ministra zahraničí pro řízení a zdroje Brian McKeon v říjnu před senátním výborem pro zahraniční vztahy připustil, že USA budou potřebovat souhlas Izraele a diplomatickou akreditaci, aby mohly budovu znovu otevřít jako konzulát.

30.12.2021 06:17 Daniel Žingor141Zdroj: World Israel News

Klíčová slova