Praha Jeruzalém

Každá z teroristických organizací převzala kontrolu nad jiným nemocničním oddělením, odhalily zpravodajské služby.

Autor: Yaakov Lappin, JNS, 28. března 2024

S tím, jak se objevují další podrobnosti o překvapivém nájezdu Izraelských obranných sil na nemocnici Šífa ve městě Gaza, který začal 19. března, je jasné jedno: Hamás a palestinský Islámský džihád vstřebávají bolestivou komplikaci, která bude mít strategické dopady na jejich schopnosti v severní Gaze.

IDF zařadila tento útok mezi své nejúspěšnější operace v celé válce, a to díky počtu teroristů, kteří se vzdali, počtu teroristů zabitých v nemocničním komplexu a zpravodajským informacím získaným z vyslýchaných osob.

Dosud bylo v boji zabito více než 180 teroristů uvnitř nemocnice Šifa a v jejím okolí a více než 500 jich bylo zatčeno, včetně řady vysokých teroristických velitelů.

Tyto izraelské vojenské úspěchy budou mít „obrovský dopad na Hamás a Islámský džihád“, řekl 25. března novinářům mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari a dodal, že jde o nejvíce zabitých a zajatých nepřátelských bojovníků během jediného náletu ve válce, což způsobí „vážné škody“ teroristickým organizacím v severním pásmu Gazy.

„Hamásu se to velmi dotýká, protože ví, kdo jsou ti, které jsme zatkli,“ řekl Hagari. „A ta čísla, ta obrovská čísla, se jich týkají ze všeho nejvíc. Proto na ně stále tlačíme. To je náš cíl ve válce, likvidace ozbrojených složek, abychom to udělali s operativci a také s vedením.“

Mezi vysoce postavené teroristy zajaté v Šífě patří Bakr Ahmed Bakr Qanita, vedoucí oddělení v jednotce bezpečnosti a ochrany Hamásu; Radwan Younes Kamal Tafesh, vedoucí oddělení v jednotce výroby zbraní Islámského džihádu; a Hashem Muhammad Hasan Albatash, zodpovědný za finanční záležitosti brigády Islámského džihádu ve městě Gaza.

„Tito teroristé nám při výsleších poskytují cenné informace, které nás dovedou k dalším operacím,“ řekl Hagari 26. března. „A my i nadále děláme vše pro to, abychom zabili vedení Hamásu. A snažíme se sledovat zpravodajské informace … k dalším vůdcům Hamásu, které, jak doufám, v budoucnu zajmeme nebo zabijeme. To je hlavní úsilí IDF.“

Před zahájením operace využila IDF své zpravodajské jednotky k tomu, aby zjistila, jak se nemocnice Šifa stala opět velitelstvím teroristů. Tentokrát namísto předchozího ničení organizovaných vojenských struktur Hamásu v severní Gaze se IDF pustila do menších buněk Hamásu a PIJ, které obsadily nemocnici Šifa.

Při výslechu jednotkou 504 zpravodajského sboru IDF zajatí teroristé uvedli, že se do Šífy vrátili, protože měli pocit, že tam budou v bezpečí, a protože je tam elektřina, tekoucí voda a dostupné potraviny.

Každá teroristická organizace převzala kontrolu nad jiným nemocničním oddělením, odhalila rozvědka.

Hamás se rovněž zmocnil kanceláří ředitele nemocnice Šifa.

IDF v nemocnici zabavila obálky obsahující 11 milionů šekelů (3 miliony dolarů) na financování terorismu.

Naděje Hamásu a PIJ na přeměnu nemocnice v teroristické vosí hnízdo na severu Gazy tak byly zmařeny. V oblasti není žádné bezpečné místo pro přeživší buňky a tato zpráva Hamás ještě více demoralizuje.

Boj v Šífě ještě neskončil. Stovky teroristů byly zabity a zajaty poté, co zahájili palbu na IDF z nádvoří nemocnice, pohotovosti, „katarské budovy“ a porodnice.

Přestřelky pokračovaly i ve středu, kdy se teroristé zabarikádovali v částech nemocnice, stříleli na izraelské síly a házeli na ně výbušniny.

Akce Hamásu způsobily v areálu nemocnice velké škody. Podle Hagariho na začátku operace teroristé Hamásu v nemocnici nařídili buňkám mimo nemocnici, aby střílely z minometů na nemocniční budovy a pokusily se tak donutit IDF k evakuaci.

Je pozoruhodné, že při operaci IDF nedošlo ke zranění jediného pacienta, lékaře, člena zdravotnického personálu ani civilisty, který by v nemocnici hledal útočiště.

IDF evakuovala pacienty na bezpečnější místo, kde se jim dostává lékařského ošetření. Armáda také těmto pacientům poskytla více než 1 000 druhů léků, potravin a vody a zároveň pomáhala palestinským zdravotnickým týmům.

Armáda postupuje opatrně ve snaze zabránit poškození nemocnice a zabezpečit na místě své vlastní síly, mezi něž patří komanda izraelského námořnictva (Šajet 13) a příslušníci 401. brigády a průzkumného praporu Nahal, působícího v rámci 162. divize IDF, která řídí operace v severní Gaze.

V úterý večer IDF oznámila, že zahájila operaci, kterou označily za cílenou, v nemocnici Al-Nasser v Chán Júnisu na jihu Gazy.

Operace byla zahájena na základě zpravodajských informací o aktivitách Hamásu v nemocnici a předcházela jí bezpečná evakuace civilistů, pacientů a lékařských týmů.

IDF tak demonstruje, že má nejen volný pohyb a přístup do těchto míst, ale také to, že Hamás a PIJ se zmocní jakéhokoli možného zařízení, aby se pokusily nadále fungovat jako teroristická hrozba.

29.03.2024 05:34 Daniel Žingor417Zdroj: World Israel News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.