Praha Jeruzalém

Vedoucí představitelé Hamásu jednají s Ománem a dalším státem „v regionu“.

Od: All Israel News 20. dubna 2024

Bohatý stát v Perském zálivu Katar po léta hostil nejvyšší politické vedení teroristické organizace Hamás, včetně Chaleda Mašála a Ismaila Haníji, a byl také významným finančním podporovatelem Hamásu a jeho teroristických aktivit.

I přes tyto úzké vazby však vedení Hamásu zvažuje, že Katar opustí a bude si hledat jiné sídlo, uvedl v sobotu deník Wall Street Journal.

Nejmenované zdroje z arabského světa tvrdí, že představitelé Hamásu v současné době jednají s Ománem a dalším státem „v regionu“ jako s potenciální náhradou za Katar, uvedly WSJ.

Zpráva WSJ přišla ve stejný den, kdy se podle tureckých médií Haníja a několik dalších vůdců setkali v Istanbulu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Podle oficiálního tureckého prohlášení jednali o „otázkách souvisejících s izraelskými útoky na území Palestiny, zejména v Gaze, o úsilí o přiměřené a nepřerušované dodávky humanitární pomoci do Gazy a o spravedlivém a trvalém mírovém procesu v regionu“.

„Erdogan zdůraznil, že Izrael by neměl těžit z vývoje situace (mezi Íránem a Izraelem) a že je důležité vyvinout úsilí, které opět přitáhne pozornost ke Gaze,“ dodalo prohlášení.

Izraelský ministr zahraničí Israel Katz se k setkání vyjádřil na X, kde napsal: „Muslimské bratrstvo: Znásilňování, masakry, znesvěcování mrtvol, upalování dětí.“ Na adresu Erdogana Katz dodal: „Měl by ses stydět!“.

Navzdory svým úzkým vazbám na teroristické aktivity Hamásu se Katar ujal samozvané role vyjednavače o propuštění izraelských rukojmích, které Hamás drží v Gaze od útoku Hamásu na Izrael 7. října. 

Izrael, Spojené státy a další země proto stále častěji kritizují Katar jako nevhodného vyjednavače o rukojmích.

V lednu izraelský premiér Benjamin Netanjahu výslovně označil Katar za nespolehlivého zprostředkovatele.

„Když mluvím o Kataru, neslyšíte mě děkovat Kataru. Všimli jste si toho?“ Ptal se Netanjahu řečnicky.

„Proč? Protože Katar se podle mého názoru zásadně neliší od OSN, zásadně se neliší od Červeného kříže a v jistém smyslu je dokonce ještě problematičtější,“ dodal izraelský vůdce s odkazem na úzké vazby katarského režimu na vedení Hamásu.

Po opakované kritice katarský premiér Muhammad al-Thání nedávno oznámil, že stát Perského zálivu „přehodnocuje svou pozici prostředníka mezi Izraelem a Gazou“.

„Naši pozici zneužívají politici pro své vlastní účely,“ prohlásil katarský premiér poté, co vedení Hamásu opět odmítlo nový návrh dohody o rukojmích.

Katarský premiér dále prohlásil, že zastavení války v Gaze iniciované Hamásem je nutné, aby se zabránilo regionální válce.

„Měli jsme rozsáhlé kontakty s Teheránem a Washingtonem, abychom zabránili jakékoli eskalaci. Od všech stran v regionu slyšíme, že si válku nepřejí – nejlepším způsobem, jak omezit eskalaci v regionu, je zastavit válku v Gaze,“ uvedl al-Thání.

Důvěra Izraele a Západu v Katar je sice nízká, katarský režim je nicméně klíčovým regionálním hráčem díky svým úzkým vazbám na nejvyšší představitele Hamásu a vlivnému mediálnímu impériu Al-Džazíra.

Někteří izraelští a západní odborníci se proto obávají, že pokud se vedení Hamásu rozhodne opustit katarské hlavní město Dauhá, mohlo by to ještě více zkomplikovat již tak obtížná jednání o propuštění zbývajících přibližně 130 rukojmích, které Hamás a další džihádistické teroristické skupiny zadržují v Gaze.

22.04.2024 05:42 Daniel Žingor226Zdroj: All Israel news

1 komentář

  1. Petr Moravec

    22. 4. 2024

    Odpovědět

    Podle té frašky a komedie, co předvádějí USA směrem k Iránu, Hamásu, Kataru bych si tipnul, že propuštění rukojmích - jak izraelských, tak amerických, je naplánováno na listopad...Pak bude velký mírotvorce Joe hlavním hrdinou, Trump ve vězení a vše ostatní bude zapomenuto jako nepodstatná minulost. Proto se za žádnou cenu nesmí konat osvobozující operace IDF v Raffahu, aby Biden nepřišel o body v pravý čas. A obávám se, že na to Netanjahu kývnul (viz jeho současná fraška s "odvetou" proti Iránu pod taktovkou USA)

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.