Praha Jeruzalém

Ukrajinský prezident řekl izraelskému publiku, že Rusko poskytuje Íránu podporu pro jeho jaderný program výměnou za zbraně.

Autor: Gary Willig 24. října 2022 17:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že odmítnutí Izraele poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc v reakci na ruskou invazi do jeho země způsobilo současné vojenské spojenectví mezi Ruskem a Íránem.

V pondělním videopřenosu na konferenci deníku Haaretz Zelenskyj uvedl, že „za osm měsíců plnohodnotné války proti nám Rusko použilo téměř 4 500 raket a jejich zásoby se zmenšují. Proto se Rusko vydalo hledat cenově dostupné zbraně do jiných zemí, aby mohlo pokračovat ve svém teroru. Našlo je v Íránu.“

„Jak Rusko platí Íránu?“ zeptal se s tím, že to, co Írán dostal výměnou za prodej zbraní Rusku, nebyly především peníze, ale pomoc pro jeho jaderný zbrojní program.

„K tomuto jejich spojenectví by prostě nedošlo, kdyby vaši politici tehdy učinili jediné rozhodnutí, a to rozhodnutí, které jsme požadovali. Pokaždé, když na Ukrajině na zasedáních štábu vrchního velitele diskutujeme o ruském raketovém a dronovém teroru, mluvíme také o našich partnerech, kteří nám již pomáhají nebo mohou pomoci chránit nebe. Žel slova Izrael, izraelský, v těchto chvílích nezaznívají.“

Obvinil izraelskou vládu, že se rozhodla „Ukrajině reálně nepomáhat“ už při invazi na Krym v roce 2014, aby „nedráždila Kreml“.

Podle Zelenského, kdyby Izrael poskytl Ukrajině požadované systémy protivzdušné obrany, „Rusko by teď ani nemělo motiv jít za Íránem a nabídnout mu něco výměnou za pomoc v teroru“.

V červenci americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že USA mají zpravodajské informace, které naznačují, že Rusko hledá bezpilotní letouny v Íránu.

Tehdy uvedl, že íránská vláda se chystá poskytnout Rusku několik bezpilotních letounů pro použití na Ukrajině a vycvičit ruské síly k používání těchto bezpilotních letounů.

O měsíc později bylo oznámeno, že Írán zahájil výcvik Rusů v používání svých bezpilotních letounů, ačkoli bylo rovněž poznamenáno, že Rusko zaznamenává „četné poruchy“ a technické závady u bezpilotních letounů, které zakoupilo od Íránu.

Minulý měsíc Ukrajina informovala o prvních ruských útocích provedených pomocí bezpilotních letounů íránské výroby, které byly zaměřeny na jih země, včetně strategického města Oděsa u Černého moře.

Na začátku října byly údajně íránské bezpilotní letouny použity také při útoku v ukrajinském městě Bílá Cerkva jihozápadně od hlavního města Kyjeva.

V pondělí ministr obrany Benny Gantz telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem, ministrem obrany Oleksiem Reznikovem, během kterého se dohodli, že Izrael pomůže Ukrajině při vývoji civilního systému včasného varování.

Gantz zopakoval, že Izrael nebude Ukrajině poskytovat zbraňové systémy.

26.10.2022 05:01 Daniel Žingor114Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova