Praha Jeruzalém

Podezřelí se údajně domnívali, že je Fero izraelský voják a že jeho tělo může být použito k výměně těl.

Od: All Israel News 24. listopadu 2022

Po autonehodě, při níž byl izraelský drúzský mladík Tiran Fero v nemocnici v Jeninu připojen na přístroje, vrátila skupina palestinských teroristů, která ho z nemocnice unesla, Ferovo tělo jeho rodině.

Podezřelí, kteří se na incidentu podíleli, se údajně domnívali, že Fero je izraelský voják a že by jeho tělo mohlo být použito při výměně těl. Fero nicméně nebyl voják, ale student střední školy v převážně drúzském městě Dalijat al-Karmel.

Podle Izraelských obranných sil bylo chlapcovo tělo vráceno bez jakéhokoli protiplnění ze strany Izraele.

„Po úsilí (izraelských) bezpečnostních složek v koordinaci s palestinskou samosprávou bylo tělo Tirana Fera, mladého Izraelce zabitého při autonehodě v Jeninu, nyní předáno jeho rodině v Izraeli,“ uvedla IDF v prohlášení zveřejněném ve čtvrtek brzy ráno. 

Po návratu těla vydal izraelský premiér Jair Lapid prohlášení, v němž „vyjadřuje upřímnou soustrast rodině Fero a celé drúzské komunitě v souvislosti s tragickou smrtí Tirana, který měl dnes oslavit své 18. narozeniny“.

„Vrácení jeho těla rodině je to nejmenší, co jsme mohli udělat, abychom jim přinesli útěchu,“ uvedl Lapid. „Děkuji všem, kteří se v uplynulých dnech zasloužili o toto smutné uzavření.“

K autonehodě, která odstartovala řetězec událostí vedoucích k Ferově smrti, došlo v úterý, když jel s kamarádem v oblasti Jeninu.

Poté, co byla dvojice převezena do specializované nemocnice Ibn Sina v nedalekém Jeninu, vstoupilo do nemocnice 20-30 ozbrojených mužů, kteří Fera odpojili od přístrojů a poté ho odvezli, uvedl jeho strýc Edri Fero, přímý svědek.

„Je to vražda. Je to teroristický útok. Byl pod sedativy a na přístrojích, byl naživu. Stříleli do vzduchu a křičeli arabsky… nikdo se je neodvážil zastavit. Odpojili ho od přístrojů a hodili do auta,“ řekl.

Po Ferově únosu byl jeho přítel, který byl při autonehodě rovněž vážně zraněn, údajně odvezen na kontrolní stanoviště a převezen do izraelské nemocnice.

Izraelský ministr obrany Benny Gantz na Twitteru poděkoval palestinské samosprávě za pomoc při navrácení těla mladíka: „Je to základní humanitární krok po této ponižující a nelidské akci.“

„Chci poděkovat bezpečnostním složkám a všem orgánům, představitelům a zástupcům, kteří odhodlaně pracovali na jeho návratu. Upřímnou soustrast rodině, která v těchto těžkých chvílích prokázala velikost a vůdčí schopnosti,“ napsal.

Podle anonymních bezpečnostních představitelů požadovali teroristé výměnou za Fera propuštění Palestinců vězněných Izraelem nebo těla zemřelých palestinských teroristů zadržovaných Izraelem.

Únos Fera značně rozlítil izraelskou drúzskou komunitu a ve středu tisíce lidí demonstrovaly v Dalijat al-Karmel a na protestním pochodu, který zablokoval hlavní dálnici. Maskovaní ozbrojenci také vyhrožovali, že sami vstoupí do Jeninu a tělo odvezou.

25.11.2022 05:48 Daniel Žingor126Zdroj: All Israel news