Praha Jeruzalém

Odešel předseda vlády Netanyahu z nedávného setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem s nějakým ujištěním souvisejícím s íránskou agresí v Sýrii?

Autor: Steve Leibowitz, World Israel News

Objevilo se několik podrobností z pondělního jednání předsedy vlády Netanjahua s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a izraelští analytici se obávají, že požadavky Netanjahua, týkající se zadržování Íránu v Sýrii, Rusové neberou vážně.

Netanjahu řekl, že ruskému prezidentovi sdělil své obavy, že „Írán se pokouší vytvořit vojenské základny v Sýrii“ a aby v Libanonu umístil „vysoce sofistikované zbraně“, zaměřené na Izrael. Netanjahu řekl, že dále Putinovi sdělil, že Izrael bude jednat sám, pokud mezinárodní společenství selže v řešení tohoto problému. Putinova reakce nebyla zveřejněna.

Dr. Mordechai Kedar ze střediska BESA řekl pro World Israeli News (WIN): „Dá se sice doufat, že Putin poslouchá a bere vážně Netanjahuovy připomínky, ale já sám o tom pochybuji. Obávám se, že Netanjahu se stává pro Putina nepříjemným, protože jeho poselství je tím stejným poselstvím, s nímž už přišel na několik předchozích setkání.“.

„Izrael je znepokojen Hizballáhem i Íránem a Putin už musí být unavený tím, že to pořád slyší. Pokud jde o Putina, soustřeďuje se na své vlastní zájmy v Sýrii, které udržují Assada u moci a udržují ruskou námořní základnu v Latakii na pobřeží Středozemního moře. Nezáleží jim na tom, co tu dělá Irán – to neohrožuje jejich zájmy. Co se týče Putina, Izrael a Írán se mohou držet v šachu nebo spolu bojovat, jestliže chtějí a jak dlouho chtějí, pokud to nebude ohrožovat ruské zájmy.“ vysvětlil Kedar.

Soucítí Putin s Izraelem?

Expertka na ruské otázky Dr. Stephanie Hoffmanová z Hebrejské univerzity pro WIN řekla: „Můžeme předpokládat, že toto setkání nebyla žádná katastrofa. Myslím, že Putin skutečně chápe postavení Izraele vůči Íránu a s Izraelem v tomto soucítí. Na druhé straně má své vlastní zájmy.“.

Hoffmanová pokračovala: „Setkal se s izraelským vůdcem a byl k němu zdvořilý, ale to ho nijak neodradí od jeho spolupráce s Íránem v Sýrii. Putin v zásadě dává Izraeli volnou ruku, pro jejich zásahy zde, aby Izrael zabránil transportům zbraní pro Hizballáh. Ví, že Izrael má legitimní červenou čáru, kdy se cítí být ohrožen a podniká vlastní kroky ke své obraně. Izrael souhlasí s tím, že bude pracovat tiše a Rusové nebudou vznášet námitky.“.

Hoffmanová dále dodává: „Rusku také nevyhovuje nadvláda Íránu v této oblasti, také mají problémy s íránským vývozem islámského radikalismu do muslimských zemí, jako je např. Čečensko, a to je jejich – ruská sféra vlivu.“.

Sýrie: prostor pro íránskou agresi

Netanjahu vyjádřil obavy, že by se Sýrie mohla stát platformou pro šíitskou agresi podporovanou Íránem zaměřenou na Izrael a mnoho dalších míst na Blízkém východě. Rusko již od začátku konfliktu v Sýrii v roce 2011 posílilo spolupráci s Iránem. Ruská letadla provedla letecké útoky na podporu iránských revolučních gard a syrských bezpečnostních sil.

Rusko-iránské vazby přesahují Sýrii. Moskva loni dokončila dodávku systému protivzdušné obrany S-300 do Íránu, což je prodej, který byl v roce 2010 přerušený americkým a mezinárodním tlakem a jde silně proti zájmům Izraele.

Mezi oběma vůdci existovaly náznaky skutečného přátelství, kdy se Putin a Netanjahu setkali v Židovském muzeu a Centru tolerance v Moskvě, kde se účastnili události připomínající Den holocaustu a výročí ukončení obléhání Leningradu během druhé světové války. Oba představitelé společně sledovali prezentaci nového filmu Sobibor o jediném úspěšném povstání v nacistickém táboře smrti a navštívili výstavu Židovského muzea.

„Je to velmi tragický příběh,“ řekl Netanjahu. „Ale zároveň je to příběh ohromujícího hrdinství.“.

Podle dr. Hoffmanové byla účast Putina a Netanjahua na událostech souvisejících s holocaustem v Moskvě snahou o zacelení šrámů, ale „ne příliš významnou“.

Dr. Kedar popsal Putinovo pozvání Netanjahua na připomínku událostí holocaustu jen jako „hry, které Putin hraje, aby ukázal, že je dobrý člověk.“.

30.01.2018 15:36 Daniel Žingor399Zdroj: World Israel News

Klíčová slova