Praha Jeruzalém

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dorazil v neděli na „soukromou návštěvu“ Západní zdi, což znamená narušení standardních postupů evropských vůdců.

Od: World Israel News 

V neděli navštívil rakouský kancléř Sebastian Kurz Staré město Jeruzaléma a zastavil se u Západní zdi. Kurzův zájezd také zahrnoval Rakouský hospic na Via Dolorosa v Křesťanské čtvrti a Kostel svatého hrobu.

Zatímco prohlídka nebyla „formální“ návštěvou, izraelští diplomatičtí představitelé nazývají Kurzovu přítomnost u Západní zdi „důležitou“, protože evropští vůdci se tradičně vyhýbají Židovské čtvrti, o které EU tvrdí, že je v „okupovaném území“.

Při Kurzůvě prvním výletu do Izraele jako kancléře tuto neděli, navštívil 31letý vůdce Yad Vashem a položil zde věneček společně s Victorem Kleinem – přeživším koncentračního táboru v Mauthausenu v Rakousku.

„Jako rakouský kancléř musím konstatovat, že Rakousko a rakouský lid nesou těžké břemeno vzhledem našim hrozným a hanebným zločinům spáchaných během šoa,“ řekl v Yad Vashem. „Ale dovolte mi ujistit vás, že my Rakušané víme, že jsme zodpovědní za své dějiny. Je naší povinností a závazkem zajistit, aby se šoa nikdy znovu neopakovalo a aby moje generace ani generace následující nikdy nezapomněly na tyto hrozné zločiny. „

Při holocaustu přišlo o život přibližně 50 000 rakouských Židů.

Zatímco Kurz plánuje pondělní setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, nemá v úmyslu navštívit místa kontrolovaná palestinskou samosprávou.

V současné době Izrael nijak neudržuje vztahy Kurzůvým koaličním partnerem, krajně pravicovou FPO, a to kvůli její minulosti spojené s nacismem.

Předpokládá se, že úloha FPO v Kurzově vládě bude předmětem jednání v pondělí, kdy se Kurz setká s Netanjahuem.

10.06.2018 09:34 Daniel Žingor240Zdroj: World Israel News

Klíčová slova